USAs elav pärnakas: Protestide põhjus jääb rüüstamise varju

Laura Vadam
, kultuuriajakirjanik
Copy
Kümme aastat USAs elanud pärnakas Stiin Hilvers nentis, et rüüstamised saavad seal kandis rohkem tähelepanu kui rahumeelsed rassismivastased protestid. Naine pooldab marsse, mis on rahulikud ja õige asja eest väljas. Kolmapäeval avaldati rassismi vastu rahumeelselt toetust Tallinnaski. 
Kümme aastat USAs elanud pärnakas Stiin Hilvers nentis, et rüüstamised saavad seal kandis rohkem tähelepanu kui rahumeelsed rassismivastased protestid. Naine pooldab marsse, mis on rahulikud ja õige asja eest väljas. Kolmapäeval avaldati rassismi vastu rahumeelselt toetust Tallinnaski. Foto: Eero Vabamägi

Valge politseinik tappis Ühendriikides Minneapolises mustanahalise mehe. Sellele päevale, 25. maile järgnes sündmuste ahel, mis hõlmas kogu maailma. Pea kümme aastat USAs elanud 29aastane pärnakas Stiin Hilvers tõdes, et esimestel päevadel reageeris rahvas vandaalitsedes. Kuigi Hilvers elab rahulikus piirkonnas Los Angelese külje all, oskas ta rääkida, kuidas olukord sealseid elanikke mõjutab.

“Mu tuttavad Santa Moni­cast olid oma äride pärast mures. Neisse murti sisse ja põle­tati maha. Kurb on vaadata, kuidas Kolmanda Tänava promenaad (Third Street Promenade, ostutänav, L. V.) on rüüstatud. See on LA ilus osa,” rääkis Hilvers. Ta toonitas, et vandaalitsejad ei ole protestijad. “Tegelik põhjus, miks inimesed võitlevad, jääbki rüüstajate tegude varju.”

Alles USAsse kolinud, elas pärnakas aasta praeguste sündmuste lähtepunktiski. Hilversi jutu järgi pole Minneapolise inimesed nördinud linna seisu, vaid selle üle, et rassism on endiselt suur probleem. Nimelt on seal tunda erikohtlemist.

“Kuigi valge ja mustanahaline laps lähevad ühte kooli, lõpetavad ja on sama tublid, siis valged saavad mitu tööpakkumist, tumedanahalised mitte midagi,” tõi Hilvers näite. “Neid kutsub politsei mitu korda aastas teepervele. Mitte sellepärast, et tuli ei tööta, vaid keegi olevat maininud, et valgete piirkonnas sõidab mustanahaline,” on tuttavad talle rääkinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles