Võidupühal ja jaanipäeval lehvivad Eestis lipud

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Eesti lipud.
Eesti lipud. Foto: Urmas Luik

Homme, 23. juunil on võidupüha puhul Eestis lipupäev. Jaaniööl lippe ei langetata ja need lehvivad jaanipäeva puhul ülehommegi. 23. juuni on üks kolmest kohustuslikust lipupäevast, kui sinimustvalge heisatakse kõikidele elu-, äri- ja büroohoonetele.

Võidupühal tähistatakse Eesti vägede pöördelist võitu Landeswehri üle 23. juunil 1919. aastal. Sellel aastal suuri avalikke üritusi, sealhulgas võidupüha paraadi, ei korraldata.

Kell 11 ühendatakse Kadriorus presidendi lossi ees muinas- ja mälestustuli võidutuleks ja seejärel saadab president Kersti Kaljulaid tule igasse maakonda.

Kell 14.30 jõuab võidupüha tuli Pärnu Iseseisvuse väljakule. Tule võtab vastu linnapea Romek Kosenkranius ja saadab selle edasi Pärnumaa vabadussõja mälestusmärkide jalameile, kust igaüks saab võtta tuld, et süüdata oma jaanilõke.

Iseseisvuse väljakult läheb meer edasi Alevi kalmistule, kus süütab vabadussõja ausamba jalamil tule ja asetab sinna pärja.

Jaanipäev on iidne suvepüha, rahvakalendris aasta tähtsaim püha.

Riigilipud heisatakse 23. juunil päikesetõusul ja langetatakse 24. juuni õhtul kell kümme. Kui lippu sel ajal maha ei võeta, tuleb see pimedal ajal valgustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles