Linna esindusliumäel varitsevad kelgutavaid lapsi ohud

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavalitsus lubas eemaldada torujupi, mille otsas vigastas end Munamäel kelgutanud poiss.
Linnavalitsus lubas eemaldada torujupi, mille otsas vigastas end Munamäel kelgutanud poiss. Foto: Urmas Luik

Kuigi nüüdseks on lumi sulanud ja maa taas roheline, tegi üks laps tänavuse talve esimese lumega kelgutades tutvust ühega Pärnu Munamäel varitsevatest ohtudest, mis veel eile ähvardas talverõõmude nautijaid.

Pärnu Postimehe poole pöördus murelik linnakodanik Peeter Tamm, kes nägi oma silmaga, kuidas üks laps vigastas end esmaspäeval Munamäel kelgutades.

Poiss sõitis toru otsa

“Nägin, kuidas 10-13aastane poiss, kes lasi mäest alla Ringi tänava kiikede suunas, järsku kelgult kukkus, püüdis püsti tõusta, kuid kukkus siis uuesti,” kirjeldas Tamm. “Läksin ta juurde, et abistada. Poiss oli istuli ja masseeris oma jalga. Tema kõrval nägin maast väljaturritavat ligi 10sentimeetrist massiivset raudtoru, mille otsa poiss oli kelguga sõitnud.”

Tamm märkis, et pärast väikest toibumist asus poiss longates koduteele.

“Katsin hoiatuseks toruotsa musta kilega ja kuhjasin sinna natukene lund, et oleks nähtav,” lisas mees. “Siiani ei suuda mõista, mis selles kohas asus ja miks jäeti selline ots püsti. Vaadates torujuppi, paistis, et see noormees ei olnud esimene, kes mäest alla lastes sinna otsa sõitis. See, et poiss pääses lõhutud kelgu ja hematoomidega, on õnnelik juhus, kujutate ette pilti, kui sääre asemel on pea või laps lihtsalt kukub istuli sinna otsa.”

Eile olid toru kõrval näha rohelised plastmassist ribad, mis oleksid justkui kelgu küljest ära lõigatud.

Munamäe kõrval asuvate kiikede juures teisel pool kõnniteed turritav torujupp ei ole ainus oht, mis kelgutajaid Munamäel ähvardab.

Juba aastaid seisab postiga samal pool Munamäe nõlval pehkinud känd, mis võib kelgutajatele samuti ohtlikuks osutuda. Kui paksu lumega ei ole kumbki eriti ohtlik, siis õhukese lumekihi seest väljaulatuvana võivad mõlemad kelgutajale raskeid vigastusi põhjustada.

Eile Munamäel askeldanud umbes kümneaastased tüdrukud ei teadnud küll kedagi, kes oleks toru või kännu otsa sõitnud, küll kinnitasid nad, et Munamäest sõidetakse alla igalt poolt, kust annab.

“Mu tuttav poiss sõitis teisel pool Munamäest alla vastu puud,” ütles üks tüdruk.

Nagu tüdrukute jutust selgus, on endiselt popp kelgutamise koht Munamäe skate-pargi poolne järsem külg. Täpselt samasse kohta, kus vanasti asus kelgurenn, on linn kõnnitee kõrvale paigaldanud tänavavalgustusposti. Kelgutamist ei muuda ohutumaks ka samas kasvavad arvukad puud.

Nii ei ole mingi ime, kui skate-pargi poolseltki küljelt alla laskja viga saab.

Linn asus korda looma

Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja Maria Murakas-Ollo kinnitusel kaob ohtlik torujupp Munamäe kõrvalt lähiajal ja ohutumaks muudetakse nõlval olev kändki.

“Aitäh linnakodanikule, kes torule tähelepanu juhtis,” ütles Murakas-Ollo. “Toru lõigatakse maha, et ta ei oleks liulaskjatele ohtlik. Samuti kohendatakse kändu, praegu on ta oma harud väga laiali ajanud. Aga päris välja juurida teda vist veel ei õnnestu.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles