Galerii ja gallup ⟩ Hoolimata sinivetikatest ja punalipust kihab Pärnu rand suveilma nautijatest (1)

Copy

Kuigi vetelpäästjad mõõtsid Pärnu keskrannas kell 12 veetemperatuuriks 24 kraadi, heisati punane lipp, sest rannavalvurid tuvastasid sinivetikale omaste tunnustega laigud ja helbed vees.

Pärnu rannavanema Kalli Lombi sõnul on terviseametit sellest teavitatud. “Ootame kahtlustele kinnitust,” ütles ta ja lisas, et seniks soovitavad rannavalvurid ette vaadata ja vetteminekust oma tervise huvides loobuda.

Lomp rääkis, et sellise vee neelamise korral on täiskasvanutel harva rasket mürgistust esinenud, eelkõige ohustab see väikesi lapsi, vanemaid inimesi ning kodu- ja karjaloomi. Koertel piisab mürgistuse saamiseks karva lakkumisest peale sinivetikaid sisaldavas vees ujumist.

Sinivetikamürgistuse sümptomid võivad sarnaneda gripi omadega, esineda võib naha ja silmade punetus, halb enesetunne ja kõhulahtisus, palavik, nohu ja köha, lihasevalu, huulte kipitamine ja pragunemine ning tasakaaluhäired.​

PetCity kliinikute juht Jürgen Mitt rääkis, et puutus esimest korda kokku sinivetikatest põhjustatud raskete juhtumitega 2014. aastal.

Veterinaar nentis, et juba tol suvel ta veendus sinivetika eluohtlikkuses loomale, sest mitu juhtumit lõppes lemmiku surmaga. “Kõik need loomad olid noored ja elujõulised, kaasnevate probleemideta. Paraku tekib see probleem aasta-aastalt ja loomaomanike teadlikkust tuleb järjepidevalt tõsta,” selgitas Mitt.

Pärnu linnavalitsuse keskkonna ja heakorra peaspetsialisti Marve Virunurme sõnul otsustati kohe välja panna hoiatussildid, et inimesi sinivetikaohust teavitada. 

Eesti- ja ingliskeelsed hoiatussildid pannakse Raeküla kahte randa, Mai kolme randa, keskranda, Vana-Pärnu randa ja Valgeranda. Punastel siltidel antakse teada, et suplemine ei ole soovitatav, sest vees on sinivetikad.

Seda, kas merevees leidub suures koguses sinivetikaid, saab hinnata vee läbipaistvuse järgi. Kui umbes meetrisügavuses vees seistes ei näe enda varbaid ja samal ajal puudub lainetus või muu häiriv tegur, mis merepõhjast setteid üles tõstab ja sellega läbipaistvust vähendab, on suure tõenäosusega tegu mikrovetikate massesinemisega.

Kaldale uhutuna on sinivetikad äratuntavad sinakasrohelise õhukese kihina liival või kividel. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles