Lihula tähistab vabadussõja samba aastapäeva uuel lipuväljakul

Pärnu Postimees
Copy
Mälestussamba avamine Lihula vabadussõjas langenud kangelastele. 04.08.1935.
Mälestussamba avamine Lihula vabadussõjas langenud kangelastele. 04.08.1935. Foto: Erakogu

Kui Lihula üksikkompanii pealik Reimo Reimer jaanuaris organisatsiooni aastapäevakõnes heategevuslikku oksjonit mainis, ei kujutanud ta ettegi, et väikesest unistusest kujuneb suur ettevõtmine.

Lihula üksikkompanii tähistas jaanuaris 95. aastapäeva. Peol, mis sedapuhku toimus Kõmsi rahvamajas, kõlasid õnnesoovid, tunnustati paremaid ja sünnipäevale kohaselt ei puudunud hea muusika ega kehakinnitus. Ometi toimus veel miski, mis pealtnäha oli pelgalt lõbus ettevõtmine – õnneloos, kus iga pilet võidab. Panus jäi annetaja otsustada: kes andis viis, kes kümme eurot. Nii kogutigi üle 420 euro, mis hiljuti anti üle Lääneranna vallavalitsusele kui sihtotstarbeline annetus, soetamaks Lihula vabadussõja mälestussamba juurde uus lipumast.

Mõni kuu hiljem, kui Reimer ja Lääneranna vallavanem Mikk Pikkmets kohtusid, sündis algsest ideest valgustada lipumast plaan astuda esimesed sammud pargi korrastamise teel.

Vald tellis Lihula tervisekeskuse parkla ja ühtlasi sellest üle tee jääva mälestussamba pargi valguslahenduse. Selle töötasid koostöös AS Silmani Elektriga välja Lihula peatänava arhitektuurivõistluse võitjad arhitektuuribüroost OÜ b210. Üheskoos valguslahendusega tellis vald kolm lipumasti ja elektritaristu rajamise. 

“On hea meel, et Lihula üksikkompanii unistusest valgustada Lihula vabadussõja mälestussamba juures asuv lipumast on Lääneranna vallavalitsuse abiga sündinud märksa suurem projekt,” kinnitas Reimer. Pikkmets lisas, et see on hea näide, kuidas koostöö võib viia kiirema arenguni.

4. augustil toimubki Lihula Tohtri pargis, nagu kohalikud seda nimetavad, vabadussõja mälestussamba 85. aastapäeva tähistamine ühes lipuväljaku avamisega. Tulla on lubanud ka Lihula aukodanik ja kunagine linnapea Tõnis Mets, kes pajatab samba ajaloost ja taasavamisest. Seejärel liigutakse “Lihula 800” kivi juurde, et ametlikult avada kultuuri- ja spordipäevad ja süüa torti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles