Pärnu võtab osa psüühikahäiretega inimesi toetavast projektist

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu linn osaleb psüühilise erivajadusega inimesi abistavas näidisprojektis.
Pärnu linn osaleb psüühilise erivajadusega inimesi abistavas näidisprojektis. Foto: Erik Prozes

Pärnu linnavalitsus osaleb koostöös sotsiaalkindlustusametiga (SKA) näidisprojektis ISTE ehk “Isikukeskse erihoolekande teenusmudeli rakendamine kohalikus omavalitsuses II”, et toetada vaimse tervise olukorra tõttu juhendamist, nõustamist ja abistamist vajavaid inimesi.

Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja Anu Villmanni teatel osaleb linn projektis 50 teenuskohaga. “See tähendab, et linn saab osutada abi kuni poolesajale raske, sügava või püsiva kuluga psüühilise erivajadusega isikule,” sõnas Villmann. “Vajadus igapäevast hakkamasaamist toetava teenuse järele on väga suur ja seda näitab asjaolu, et 50 Pärnu teenuskohta täitusid kiiresti.”

Projekti ISTE sihtrühma kuuluvad raske, sügava või püsiva kuluga psüühilise erivajadusega inimesed, kes on üle 16aastased ja kellel ei ole põhidiagnoosina tuvastatud dementsust ega alkoholisõltuvust ning kes vajavad iseseisvaks toimetulekuks ja ühiskonnaelus osalemiseks tuge.

Psüühilised erivajadused võivad olla näiteks lapseeas alanud käitumis- ja tundeeluhäired või täiskasvanu isiksus- ja käitumishäired, psühholoogilise arengu häired või vaimne alaareng. Abi saab pakkuda ka siis, kui probleem peitub füüsilistest teguritest tingitud käitumissündroomides, psühhoaktiivsete ainete tarvitamisest tingitud psüühika- ja käitumishäiretes, meeleoluhäiretes või neurootilistes, stressiga seotud ja somatoformsetes (kehalised vaevused, mida ei saa seletada ühegi kehalise haigusega) häiretes.

Abi saav inimene peab vastama ühele järgmistest tingimustest: ta on erihoolekandeteenusel, kuid tema abivajadus on muutunud (näiteks tal läheb tarvis vähesema toetusega teenust); ta ei kasuta veel erihoolekandeteenuseid, kuid võib olla SKA erihoolekandeteenuse järjekorras; vajab kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötaja või SKA juhtumikorraldaja hinnangul toimetulekuks ja ühiskonnas osalemiseks või tööturule astumiseks toetavaid ja integreeritud teenuseid.

Inimesekeskset ja just konkreetse isiku vajadustele ja eripärale vastavat teenusmudelit, kus abi andmist korraldab kohalik omavalitsus, rakendatakse Eestis esimest korda. Oluline on ISTE projekti puhul seegi, et abi ei saa vaid psüühikahäiretega inimene, vaid samuti tema pereliikmed. Psühholoogiline nõustamine, psühhoteraapia perele, pere- või kogemusnõustamine ning intervallhoid on teenused, mis aitavad ja toetavad psüühilise erivajadustega inimese lähedasi.

Tänavu veebruaris alanud abiprogramm jätkub Pärnus tuleva aasta lõpuni.

Ettevõtmise rahastus tuleb täielikult Euroopa sotsiaalfondist. Pärnus läheb projekt maksma 478 080 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles