Kuulus ikoon saatis korda imetegusid

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikooni tõid Pärnusse Helsingi Uspenski katedraali vaimulikud.
Ikooni tõid Pärnusse Helsingi Uspenski katedraali vaimulikud. Foto: Ants Liigus

Pärnu Issandamuutmise katedraal täitus laupäeva õhtul õigeusklikega, kes kõik soovisid austada kuulsat Kozeltšani Jumalaema ikooni, millele on omistatud imettegev toime.

Ikooni tõi Eestisse Helsingi Uspenski katedraalist eripreester Markku Salminen saatjatega ja seda näidati kolme päeva jooksul Tallinna, Tartu ja Pärnu kirikutes.

Pärnu Issandamuutmise kiriku koguduse ülempreester Ardalion Keskküla rääkis, et tema kõrvu on ikooni väe kohta jõudnud kaks tunnistust. Üks neist leidis aset Tallinnas, teine Pärnus.

Keskküla jutu järgi puudutas Pärnu juhtum kärbuvate lihastega naist, kes vaevaliselt kepi toel kõndis. Ikooniga kohtumiseks soovitati tal valmistuma hakata juba nädal varem.

Sel laupäeval püha reliikviaga silmitsi tundis naine, kuidas temast kuumahood läbi käivad. „Armulauale tuli ta juba ilma kepita, kuna leidis, et seda enam ei vaja,“ rääkis ülempreester.

Tallinna juhtumi puhul oli samuti tegemist käimisraskustega. Naine, kes aastaid oli longanud ja keda arstidki polnud suutnud aidata, sai vaevusest vabaks.

Ülempreester selgitas, et et pühast esemest abi saamisel sõltub umbes pool usaldusest ja uskumusest selle vastu, teine pool eseme enda mõjust.

Pärnu kirik oli laupäeva õhtul puupüsti rahvast täis. „Sellist rahvamassi polegi alates 2000. aastatest selles kirikus nähtud. Viimati oli nii palju inimesi 90ndatel suurte pühade ajal,“ rääkis Keskküla.

Pärnus näha olnud Kozeltšani Jumalaema ikoon on koopia Ukrainast pärit ikoonist, mis paiknes Viiburis ja toodi Teise maailmasõja eest Helsingisse. Ikoon on saanud kuulsaks paljude imetegude ja tervendamisjõu poolest.

Ikoon varastati Helsingi õigeusu katedraalist 2010. aastal ja oli pool aastat kadunud. Turu linna lähedal maasse kaevatud ikoon oli leituna hästi säilinud ja selle naasmist restaureerimiselt Helsingisse saatsid tuhanded inimesed.

Maetud ikoonist teatas varas ise, kelle südametunnistus olnud piinama hakanud.

Ikooni Eestisse toomise palvega pöördus Soome kolleegide poole Tallinna ja kogu Eesti metropoliit isa Stephanos. „Eesti õigeusklikele on see suur rõõm ja õnnistus saada austada seda imettegevat pühakuju. Oleme väga tänulikud Soome õigeusu kirikule ja selle Helsingi kogudusele, kes olid lahkelt nõus ikooni külaskäiguga Eestisse,“ seisab Eesti apostliku õigeusu kiriku veebilehel.

Ülempreester Keskküla selgituse kohaselt pole tähtis, et kõnealune ikoon on koopia, kuna seegi konkreetne pühapilt on imetegusid korda saatnud. Ta avaldas arvamust, et sellest võib abi olla isegi ajalehe vahendusel fotot vaadates.

Õigeusklikud usuvad, et jumal avaldab oma väge ja teeb tunnustähti muu hulgas ikoonide, pühakusäilmete ja ülejäänud pühade esemete kaudu. Seejuures ikooni austatakse, kuid ei kummardata ega teenita nagu jumalat. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles