Eesti esimene hübriidlaev sõidab Muhumaa vahet

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kolmapäeval tehti Eesti reisilaevanduses ajalugu, kui pidulikult saadeti Virtsust Kuivastu poole Eesti esimene hübriidlaevaks ehitatud reisipraam Tõll, mille akupangad võimaldavad sõita elektri jõul, vähendades diislikütuse kulu ja ühes sellega õhusaastet.

Avareisile oli kutsutud sadakond külalisreisijat, teiste hulgas ajakirjanikke, riigiametnikke, omavalitsustegelasi, poliitikuid ja merelaevandustegelasi Tallinna Sadama Grupist ja selle tütarettevõtte TS Laevad juhtkonnast, kes laevaliiklust Väinamerel korraldavad.

​Tõllu akupangad käivitasid vahetult enne praami sadamast väljumist üheskoos majandus- ja taristuminister Taavi Aas, TS Laevade nõukogu esimees Valdo Kalm ja TS Laevade juhatuse esimees Jaak Kaabel. Ülejäänud võisid aluse autotekile paigaldatud suurelt ekraanilt vaadata, kuidas kokku 678 kilovatt-tundi elektrienergiat mahutavad akud tööle lülituvad ja oma silmi mitte uskuda, sest tulevärk ja müra, mis ekraanil etendus, meenutas pigem sündmusi valukojas kui kaasaveetavas elektrijaamas, nagu praami akupanka Tõllul nimetati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles