Selgus hansalinn Pärnule pühendatud hõbedast meenemündi kujunduse autor

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Võidutöö autor ammutas kavandi kujundamiseks idee Hansa liidust kui eelkõige merekaubanduse ühendusest Põhja- ja Läänemerel.
Võidutöö autor ammutas kavandi kujundamiseks idee Hansa liidust kui eelkõige merekaubanduse ühendusest Põhja- ja Läänemerel. Foto: Aidi Mesi

Hansalinn Pärnule pühendatud hõbedast meenemündi kujunduskonkursi võitis Aidi Mesi. Eesti Panga nõukogu otsustas, et konkursile esitatud töödest oli parim tema kavand “Kurss Pärnule”.

Võidutöö autori sõnul andis kavandi kujundamiseks idee Hansa liit, mis oli eelkõige merekaubanduse ühendus Põhja- ja Läänemerel, ning Pärnu ja Uus-Pärnu sadam kui ühed tähtsamaid meresadamaid Liivimaal.

“Merekaubanduse tähistamiseks on mündi kujunduses kasutatud Pärnu geograafilisi koordinaate ja kompassi, mille järgi meremehed on oma kursse seadnud nii keskajal kui ka tänapäeval. Usun, et mündi kujundus on ajakohane ka praegu, sest peale kuurortlinna on Pärnu merendus- ja sadamalinn,” märkis Mesi. 

Mesi on varemgi osalenud müntide kujunduskonkurssidel, kuid siis pole õnnestunud võita. “Seetõttu ongi mul väga hea meel. Ma arvan, et kes muu saab teha Pärnule mündi kui pärnakas. Olgu see mina või keegi teine,” rõõmustas ta.

Mesi on lõpetanud Eesti kunstiakadeemia graafilise disaini erialal ning tegutseb vabakutselise disaineri ja koolitajana.

Hansalinn Pärnu meenemündi kujundus.
Hansalinn Pärnu meenemündi kujundus. Foto: Aidi Mesi

Kaheksaeurose nimiväärtusega hansalinn Pärnule pühendatud hõbemündi laseb keskpank ringlusse eeldatavasti 2021. aasta kevadel, tiraažiks 4000.

Mündi kujunduskonkursile laekus 66 tööd. Teise koha sai Kristen Ukanis. Seekord pälvis kolmanda koha kaks autorit: Heino Prunsvelt ja Rainer Kasekivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles