Politsei saadab pärnumaalastele 59 musta jõulukaarti

Lauri Mutso
Copy
Tänavuselt mustalt jõulukaardilt leiab eelneva üheksa aasta kaardi pildi.
Tänavuselt mustalt jõulukaardilt leiab eelneva üheksa aasta kaardi pildi. Foto: Politsei- ja piirivalveamet
  • Pärnumaalased said tänavu vähem musti kaarte kui mullu
  • Kümne aasta jooksul on politsei saatnud välja enam kui 10 000 kaarti
  • Kõige rohkem on rikkujaid vanuses 25-29 aastat

Tänavu saab politsei- ja piirivalveametilt (PPA) musta jõulukaardi 59 pärnumaalast ehk peaaegu sama palju kui möödunud aastal, mil see saadeti 60-le. PPA on juba kümme aastat läkitanud enim liiklusreegleid eiranud inimestele musta jõulukaardi, et panna neid oma tegude ohtlikkuse üle järele mõtlema.

Tänavusel, kümnendal mustal jõulukaardil on koos kõigi varasemate aastate kujundus. “Kaardiga koputame liiklusrikkujate südametunnistusele ja soovime neile turvalist uut aastat, et keegi ei satuks mõnda kaardil kujutatud situatsiooni,” ütles PPA juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo.

Must kaart läkitatakse inimestele, kes on aasta jooksul toime pannud neli või rohkem liiklussüütegu. Tänavu on kaardisaajaid 770, kellest 100-le potsatab saadetis postkasti teist ja kümnele inimesele kolmandat korda järjest. Kokku panid korduvrikkujad aasta jooksul toime pisut üle 4400 rikkumise.

Õnneks ei leidu kedagi, kes oleks politseilt musta jõulukaardi iga aasta saanud.

Sirle Loigo

Kümne aasta jooksul on politsei saatnud üle 10 000 kaardi. “Õnneks ei leidu kedagi, kes oleks politseilt musta jõulukaardi iga aasta saanud,” lisas Loigo.

Kõige enam ehk 15 liiklusväärtegu pani tänavu toime 34aastane mees. Varasematel aastatel on tal olnud üksikuid rikkumisi.

Enim ületasid musta kaardi saajad kiirust, mis moodustas 36 protsenti kõigist nende rikkumistest. “Näiteks 72 inimese kõik rikkumised olid ainult kiiruseületamised,” ütles Loigo.

Politsei saadab kümnendat aastat liiklusrikkujatele musta jõulukaardi.
Politsei saadab kümnendat aastat liiklusrikkujatele musta jõulukaardi. Foto: Politsei- Ja Piirivalveamet

Sagedasemate rikkumiste sekka kuuluvad tehnonõuetele mittevastava autoga sõitmine ja juhtimisõiguseta sõidukijuhtimine, foori punase tule eiramine ja joobes sõidukijuhtimine. 66 korduvrikkujat põhjustasid viimase aasta jooksul 71 liiklusõnnetust, milles sai vigastada 39 inimest.

Kõige rohkem on rikkujate seas 25–29aastasi Eesti kodakondsusega põhiharidusega noormehi. Kaardi saab 36 naistki. Noorim korduvrikkuja on 18- ja vanim 79aastane.

On olnud ka juhuseid, kus inimene, kes ei ole olnud kaardisaajate nimekirjas, on politseile kirjutanud ja avaldanud soovi see kaart saada.

Annika Maksimov

Kaardisaajatest enamik ehk 349 elab Harjumaal, neist 268 Tallinnas. 105 kaarti läks Ida-Virumaale, millest 35 Narva ja 23 Kohtla-Järvele. Tartu maakonda saatis politsei 72 kaarti, neist 45 Tartu linna, ja Pärnu maakonda 59 kaarti, neist 35 Pärnu linna. Järgnes Lääne-Virumaa, kuhu saadeti 35, ja Valgamaa, mille elanikud said 30 kaarti.

Nii 2018. kui ka 2017. aastal oli kaardisaajaid ühepalju: 32.

PPA pressiesindaja Annika Maksimovi sõnul on kaartide kohta tulnud seinast seina kirjalikku tagasisidet. “On nii neid, kes on pahased, et selle kaardi said, pidades enda rikkumisi selleks liiga väikesteks. Kuid on olnud ka juhuseid, kus inimene, kes ei ole olnud kaardisaajate nimekirjas, on politseile kirjutanud ja avaldanud soovi see kaart saada,” märkis Maksimov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles