Tori vald taotleb riigilt Sindis asuvaid Pärnu jõe äärseid kinnistuid

Pärnu Postimees
Copy
Tori vald soovib riigilt tasuta võõrandada Pärnu jõega piirnevad kinnistud, et rajada rahvusvahelistele standarditele vastav aastaringne veespordi- ja veeturismikeskus koos puhkealaga.
Tori vald soovib riigilt tasuta võõrandada Pärnu jõega piirnevad kinnistud, et rajada rahvusvahelistele standarditele vastav aastaringne veespordi- ja veeturismikeskus koos puhkealaga. Foto: Keskonnaagentuur

Sindi paisu lammutamine on koos juurdepääsuteede ja tehiskärestikuga andnud head eeldused luua avalik ruum, mistõttu Tori vald soovib riigilt tasuta võõrandada Pärnu jõega piirnevad kinnistud, et rajada rahvusvahelistele standarditele vastav aastaringne veespordi- ja veeturismikeskus koos puhkealaga.

Tori vallavanema Lauri Luuri sõnutsi on ambitsioon luua keskus, mis pakub Eestis ainulaadseid võimalusi kärestikul veesporti harrastada ja rahvusvahelisi võistlusi korraldada. Peale tehiskärestiku võistlustaristu väljaarendamise ehitatakse jõe äärde spordiklubi. “Koos nüüdisaegse rekreatsioonialaga, mis on planeeritud kärestiku kallastele, tõstab veespordi- ja veeturismikeskus piirkonna atraktiivsust,” vahendas vallavalitsus pressiteate vahendusel Luuri öeldut.

Koostöös Eesti aerutamisföderatsiooniga rajatav rahvusvaheline veespordi- ja veeturismikeskus kerkib plaani järgi Pärnu jõele kunagise paisu asemele, kuid enne selle ehitamist peab vald saama enda kätte jõeäärsed kinnistud.

Maa-amet on juba andnud Tori vallavalitsusele teada, et Pärnu jõega seotud katastriüksusi Oore, Muraka ja Piistaoja külas ei lähe riigi ülesannete täitmiseks vaja ja need antakse vallale, korraldamaks kohalikku elu.

Terviklikkuse seisukohalt on Tori abivallavanema Signe Rõngase hinnangul oluline, et ka ülejäänud Sindi kärestikuga seotud kinnistud Tori valla haldusterritooriumil kuuluksid vallale.

“Seoses veespordi- ja veeturismikeskuse ehitamise ning avaliku ruumi edasise planeerimisega esitasime volikogule eelnõu, millega soovime algatada menetlust riigivara tasuta võõrandada. Täna hääletas volikogu selle eelnõu poolt ja nüüd esitame riigile taotluse, et soovitud kinnistud antaks vallale üle,” ütles Rõngas.

Heakskiidetud eelnõuga taotleb Tori vallavolikogu Eesti riigile kuuluvate Vainu ja Pulli külas ning Sindi linnas asuva kolme jõeäärse kinnistu tasuta võõrandamist.

Tööd Sindi paisu mahavõtmiseks algasid oktoobris 2018 ja lõppesid selle aasta augustis. Ehitustööde käigus on Tori vallas Sindi linnas, Vainu ja Pulli külas kalade rändetee avamiseks lammutatud pais, taastatud sintlaste väliujula, rajatud tehiskärestik ning loodud kalade kudealad paisu vanast asukohast allavoolu. Lammutatud paisu asukohta rajatud looduslähedase tehiskärestiku kujundamisel on arvestatud kalade üles- ja allavoolu rändega ning mõeldud ka sellele, et kärestik sobiks süstaslaalomi harrastajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles