Raja lasteaed kandideerib aasta betoonehitiseks

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu Raja tänava lasteaed.
Pärnu Raja tänava lasteaed. Foto: Mailiis Ollino

Eesti betooniühingu ja Eesti ehitusmaterjalide tootjate liidu korraldatavale aasta betoonehitise konkursile esitati seekord 29 ehitist, teiste seas tänavu suvel Pärnus valminud Raja lasteaed koos ujulaga.

“Tänavuse võistluse saak on rikkalik nii hulga kui geograafia poolest,” sõnas Eesti betooniühingu juhatuse esimees Tiit Roots. “Nii laia geograafilist katvust ei ole betoonehitise võistlusel aastaid olnud.”

Võistlusele on esitatud nii koolid kui lasteaed, tootmis- ja büroohooned, eramud ja kortermajad, arhitektuursed väikevormid ja kindluse rekonstruktsioon, rannapromenaad ja sadam, tervishoiurajatised ja ujula, elamuskeskus ja tankodroom, samuti suurepärased näited Eesti betoontoodete ekspordist.

Eesti betooniühingu juhatus otsustas, et seekord tehakse võistlusele saadetud kandidaatide hulgast eelvalik ja võistluse nominendid selguvad juhatuse järgmisel koosolekul 20. jaanuaril.

Raja tänava lasteaia-ujula arhitektuurilahenduse tegi KAOS Arhitektid, projekteeris Projekt O2 ja ehitas OÜ Nordlin Ehitus. Kompleksi ehitus maksis koos sisustusega 11,7 miljonit eurot, millest 4 039 200 on Euroopa regionaalarengu fondi toetus. Ujula eest tasus Pärnu linn, lasteaia omaosaluse maksid Pärnu linn ning Tori ja Häädemeeste vald.

Eesti üks moodsamaid lasteaedu, mis koosneb kümmet rühma majutavast päikesekujulisest lasteaiahoonest, staadionist, välilavast, mänguväljakutest, ujulast ja nende juurde kuuluvatest parklatest, avati tänavu 31. augustil.

Lasteaia südame moodustavad ühisruumid: võimla, muusikaõpetuse saal ja köök. Rühmadesse viivad klaasgaleriid, kuid lapsi tuuakse ja viiakse õuest rühma avanevate välisuste kaudu. Välisuste kõrval on jalatsidušš ja riiete kuivatamiseks mõeldud soe ruum.

Õues on mänguväljakud, väikesed ja suured kelgumäed, batuudid, kiiged, karussellid, liiklusväljak.

Lasteaias on 190 kohta, neist 30 sõimelastele.

Lasteaiaga koos ehitati ujula, milles lasteaialaste päralt on klaasseinaga eraldatud 3×7 meetri pikkune bassein. Ujulas asub kaheksa rajaga 25meetrine põhibassein (sügavus 135–185 cm), kuue rajaga 16meetrine eelbassein (sügavus 75–120 cm), 2,7 meetrit pikk ja 1,6 meetrit lai ristkülikukujuline mullivann, 1,6×2,2 meetri suurune külmaveevann ja saunad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles