Tori valla aasta teoks valiti Sindi paisu lammutamine

Pärnu Postimees
Copy
Süstasõitjad on Sindi paisu asemele rajatud kärestikul juba proovisõitu teinud ja peavad seda Baltimaade parimaks.
Süstasõitjad on Sindi paisu asemele rajatud kärestikul juba proovisõitu teinud ja peavad seda Baltimaade parimaks. Foto: Karoliine Aus

Ligemale 300st Tori aasta teo valimisel osalenust enamik leidis, et valla mullune tähtsaim tegu on Sindi paisu lammutamine ja tehiskärestiku rajamine.

Rahvahääletusel osales Tori vallavalitsuse teatel 290 inimest ja 81 neist pakkus 11 kandidaadi hulgast valla aasta teoks Sindi paisu lammutamist ja kärestiku loomist. Mõtte viis ellu keskkonnaagentuur.

Teiseks tuli kettagolfiklubi Albatross ja vallavalitsuse koostöös loodud Sindi disc golf’i-park (56 häält) ja kolmandaks vallavolikogu otsus luua Tammiste lasteaed-algkool (42 häält).

Sindi paisu lõhkumine algas 2018. aasta oktoobris ja lõppes selle aasta augustis. Ehitustööde käigus lammutati pais, taastati sintlaste väliujula, rajati tehiskärestik ja vanast asukohast allavoolu kudealad.

Pais asus Pärnu jõe suudmest 14 kilomeetri kaugusel, olles vee-elustikule ületamatu ja blokkides rändeteel kaladele 90 protsenti Pärnu jõestiku kude- ja elupaikadest. Nüüd on kogu jõelt kadunud rändetakistused.

Pärnu jõgi on suurima potentsiaaliga lõhejõgi Eestis – suurem kui ülejäänud lõhejõed kokku. Pärnu jõestikus on 270 jõge ja oja, kogupikkusega üle 3000 kilomeetri.

Peale selle sobib kärestik süstaslaalomi harrastajatele. Eesti aerutamisföderatsiooni esindajate sõnutsi on Sindi tehiskärestik Baltimaades ainulaadne oma suure vooluhulga ja languse kõrguste vahe tõttu.

Praegu käivadki ettevalmistustööd, et luua keskus, mis pakub võimalust harrastada kärestikul veespordialasid ja korraldada rahvusvahelisi võistlusi.

Juba eeloleval suvel plaanib aerutamisföderatsioon kärestikul korraldada rahvusvahelise süstaslaalomi võistluse Nordic Cup Estonia etapi ja augustis Eesti meistrivõistlused.

Sindi paisu avamine kaladele oli osa projektist „Pärnu jõestiku elupaikade taastamine”, mille riik keskkonnaagentuuri eestvedamisel ellu viis. Projekti kogumaksumus oli 15 miljonit eurot, millest 85 protsenti andis Euroopa Liidu ühtekuuluvusfond ja 15 protsenti riik.

Tori valla aasta teo konkursi paremusjärjestus:

Sindi paisu lammutamine ja kärestiku loomine

Sindi disc golf’i-park

Tammiste lasteaia-algkooli loomise otsus

Kruusateed tolmuvabaks 

Are noortekeskuse laiendamine

Tori ja Are bussijaama rajamine ja galeriid

Tori kodukohvikute öö

Sindi raamatukogu avamine

Lomba tee ehitamine

Jänesselja ristmiku ümberehitus

Sauga tehnopargi valmimine

Andmed: Tori vald

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles