Keskkonnaamet aitab kohal püsima jääda

Lauri Mutso
Copy
Koha tehiskoelmud on valmis­tatud kalapüüniste ­ehitamiseks kasutatavast materjalist ja välimuselt võivad ­meenutada vähinatta.
Koha tehiskoelmud on valmis­tatud kalapüüniste ­ehitamiseks kasutatavast materjalist ja välimuselt võivad ­meenutada vähinatta. Foto: Keskkonnaamet

Ülepüügi ja Pärnu ­lahe tingimuste ­halvenemise tagajärjel sattus koha aastaid tagasi kadumisohtu. Et olukorda pa­randada, keelati 2016. aastast kohapüük varasuvisel kudeperioodil ja kehtestati uus alammõõt. Tagamaks edukas kudemine ja tõstmaks tööstuslikult tähtsa püügikala arvukust, asus keskkonnaamet paigal­dama Pärnu lahte koha tehiskoelmuid.

Koha on kalatööstuses oluline ­kala. Töönduslikus saagis Pärnu lahes moodustavad enamiku viie- ja kuueaastased kohad, seega, 2021. aastaks koorunud koha jõuab kalurite võrkudesse aastatel 2026–2027. Seega on kaluritelegi tähtis, et koha kudeperiood mööduks edukalt.

Hoolimata sellest, et kunstkoelmuid on lahte juba mõnda aega paigaldatud, langeb koha arvukus. “Viimastel aastatel on saagid vähenenud ning koha saagikus katsetraalimises näitab jätkuvat langust,” nentis ​Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi ihtüo­loogia ehk kalateaduse ja kalanduse nooremteadur Kalvi Hubel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles