Uudne teraapia päästis teismelise operatsioonist

Kati Saagim
Copy
Paula Kübar (vasakul) pääses tänu müofunktsionaalsele teraapiale nina vaheseina operatsioonist. Teda aitas sel teekonnal terapeut Kadri Veidenberg (paremal).
Paula Kübar (vasakul) pääses tänu müofunktsionaalsele teraapiale nina vaheseina operatsioonist. Teda aitas sel teekonnal terapeut Kadri Veidenberg (paremal). Foto: Urmas Luik

17aastasele Paula Kübarale pidi ema alati meelde tuletama, et ta suu suletud hoiaks. Paula küll kuulas ema, kuid mõne aja möödudes vajus suu lahti tagasi. Nii neiu ise kui ka arstid pidasid suu kaudu hingamise põhjuseks nina kõverat vaheseina. Paula on noorest east hoolimata käinud seetõttu mitmel operatsioonilgi, näiteks eemaldatud on adenoidid, kuid lõikused ei ole oodatud tulemust toonud.

Niisiis otsustasidki arstid, et kui Paula saab täisealiseks, tehakse talle nina vaheseina operatsioon.

Plaan oli jõus, kuniks tüdruku logopeedist ema osales koolitusel, kus räägiti müofunktsionaalsest ravist, mis aitab näo- ja suulihaseid tugevdada. Pärast koolitust Paula ema mõistiski, et tema tütar võiks sellest teraapiast abi saada.

Nii pöörduski Paula mullu mais müofunktsionaalse terapeudi ja logopeedi Kadri Veidenbergi poole. Ravi kestis ligemale üheksa kuud ja nüüdseks hingab tütarlaps nina kaudu vaevata. Tänu teraapias õpitule ei vaja Paula operatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles