Kriisikomisjon soovitab huviharidust piirata, politsei tõhustab isolatsioonireeglitest kinnipidamise järelevalvet (4)

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Lääne regionaalse kriisikomisjoni esimees Heiki Soodla arvates oli viiruse intensiivne levik Pärnumaale oodatav.
Lääne regionaalse kriisikomisjoni esimees Heiki Soodla arvates oli viiruse intensiivne levik Pärnumaale oodatav. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnumaa omavalitsuste juhid ning tervise-, pääste-, politsei- ja piirivalveameti esindajad kogunesid täna erakorralisele kriisikomisjoni istungile, et arutada, kas viiruse leviku tõkestamiseks on tarvis kohalikke piiranguid kehtestada. Ühiselt leiti, et on vaja piirata nii laste kui täiskasvanute huvitegevust, rangemalt asutakse jälgima viiruse tõttu seatud reeglitest ja soovitustest kinnipidamist.

Koroonaviiruse kiire levik on nüüdseks haaranud Pärnumaa. Terviseameti Lääne regiooni juhi Kadri Juhkami andmetel oli tänase, 20. jaanuari seisuga Pärnus ja Pärnumaal 92 nakatunut. 30 neist on Pärnu-Jaagupi hoolduskodu laustestimisel tuvastatud nakatanud. Eile oli Pärnumaal nakatunuid 43, millest 23 olid samuti seotud ühe hooldekoduga. Seega on haigestumuse üles viinud just hooldekodu kolle.

Lääne regionaalse kriisikomisjoni esimees Heiki Soodla sõnas, et viiruse kiire levik Pärnumaale oli oodatav, sest jõulupühade ajal, kui Tallinnas ja Harjumaal kehtestati piirangud, elavnes Pärnu siseturism. “Kriisikomisjoni hinnangul ei ole avalike lisapiirangute kehtestamisel Pärnumaal otsest mõju. Inimesi ühe koha peal kinni ei hoia ja kui reegleid ei kehtestata üle riigi, siis liiguvad inimesed edasi sinna, kus on lõdvemad piirangud. Seega lükkab kohalike piirangute kehtestamine probleemi vaid järgmisse omavalitsusse edasi,” tõdes Soodla.

Suurimaid probleeme esineb koolides hajutusnõude täitmisega ja näiteks ainuüksi Pärnumaal on viirus tunginud seitsmesse kooli, millest kolm on määratud täielikule ja neli osalisele distantsõppele.

Kriisikomisjon otsustas, et kõiki koole ei sunnita distantsõppele üle minema, vaid lähtutakse vajadusest. Küll aga peab kriisikomisjon tarvilikuks hakata piirama nii laste kui täiskasvanute huviharidust kahe järgneva nädala jooksul. Samuti tõhustavad terviseamet ning politsei- ja piirivalveamet järelevalvet ja terviseamet võib hakata määrama trahve, kui rikutakse isolatsioonireeglit. Pärnu linn kaasab oma korrakaitseüksused maskikandmise järelevalvesse. Kohalikud omavalitsused hakkavad jälgima, et koolid täidaksid senisest enam vahe hoidmise, vahetundidel hajutamise nõuet ega korraldaks üritusi.

Parema tulemuse saavutamiseks oleks kriisikomisjoni hinnangul tõhus kehtestada piirangud terves Eestis, millega kaasnevad majanduslik mõju ja riiklikud hüvitised. “Kriisikomisjon paneb inimestele südamele, et maskikandmise kohustusse tuleb suhtuda täie tõsidusega ja terviseametile peab infot edasi andma. Kui inimene saab teate nakatumisest või on isolatsiooni määratud, tuleb karantiininõuet täita. Viiruse leviku peatamine ja ühiskonna normaalse toimimise tagab meie kõigi vastutustundlik käitumine. Kuna koroonaviirus levib inimeselt inimesele, on igaühel väga oluline roll viiruse leviku piiramisel,” rääkis kriisikomisjoni juht.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles