Linnavolinikud olid valimisringkondade suhtes eri meelt

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu linnavolikogu otsustas sügisel toimuvatele valimistele minna ühe valimisringkonnaga.
Pärnu linnavolikogu otsustas sügisel toimuvatele valimistele minna ühe valimisringkonnaga. Foto: Mailiis Ollino

Tänasel Pärnu linnavolikogu istungil küttis kirgi teema, kas sügisestele kohalikele valimistele minna ühe või kahe ringkonnaga. Viimase puhul oleks Pärnu linn ning Paikuse, Audru ja Tõstamaa osavald eraldi nagu 2017. aastal pärast omavalitsuste ühinemist toimunud valimistel.

Linnavolikogu otsustas 20 poolthäälega moodustada 17. oktoobril eesootavateks volikogu valimisteks ühe valimisringkonna ja määras volinike arvuks 39. Sama palju on volikogus rahvasaadikuid praegugi.

Keskerakondlane ja volikogu esimees Andrei Korobeinik, kes ühte ringkonda eelistava eelnõu volikogu ette tõi, märkis, et sellega lõpeks suure ja väikese Pärnu vastandamine. “Peame lähtuma sellest, et meil on üks omavalitsus ja ühised huvid. Peame kaitsma kõigi huve,” sõnas Korobeinik.

Opositsiooni kuuluv Isamaa on järjepidevalt seisnud kahe ringkonna eest, leides, et maapiirkonnad pole ühe ringkonna puhul piisavalt esindatud.

Eelkõige rõhusid opositsioonipoliitikud 2017. aastal sõlmitud ühinemislepingule, kus lepiti kokku kahes valimisringkonnas.

Pärnu linnavolikogu Isamaa fraktsiooni esimees Jaanus Põldmaa meenutas tollast valdade ühinemisläbirääkimist ja lepingut, millega taheti teha Pärnu linna suuremaks. “Linna suuremaks tegemine polnud aga mõeldud osavaldade iseseisvuse hinnaga. Terve selle osavaldade temaatika tõi sisse Audru, kes ütles, et meil on rahvaarv piisavalt suur, me ei pea linnaga ühinema ja kui seda osavaldade temaatikat sisse ei tule, siis me ei ühine,” rääkis Põldmaa. “Ma ei uskunud, et linn hakkab juba selle ühinemislepingu ajal seda lepingut murdma.”

Põldmaa on varem öelnud, et linna- ja maainimesed esindavad eri mõttemaailma, seega võiks ringkonnadki olla erinevad. “Et maahääletajalgi oleks arusaadavam, keda ta ikkagi valima läheb,” põhjendas ta.

Korobeinik selgitas rahvasaadikutele, et ta küsis ühinemislepingu kohta rahandusministeeriumi arvamust ja selle järgi ei pea 2021. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimistel lähtuma viidatud liitumislepingust ega moodustama selle alusel Pärnu linnas kaht valimisringkonda.

Siiski oli volikogu esimees seda meelt, et osavallakogudele tuleks anda rohkem otsustusõigust. Kas või näiteks kohalikes investeeringutes.

Teisedki koalitsioonipoliitikud seisid ühe valimisringkonna eest, leides, et kõigi siinsete elanike eest kõneldes esindavad nad paremini oma valijaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles