Endla saab saastekvoodi müügitulu eest uued prožektorid ja bussi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prožektorid.
Prožektorid. Foto: Toomas Huik / Postimees

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks riigi kasutamata saastekvoodi (AAU) müügi Jaapani suurkorporatsioonile Marubeni Corporation kogumahus 1,5 miljonit AAUd. Saastekvoodi müügitulu eest saavad kaheksa teatrit energiasäästliku lavavalgustuse ja viis teatrit uued bussid.

Pärnu Endlal on lootus nii uutele valgustitele kui bussile.

Müügist saadava tulu eest vahetatakse osaliselt välja kaheksa Eesti teatri vanad lavaprožektorid ning -valgustid energiasäästlikemate vastu. Võrreldes kasutusel olevate prožektoritega, säästavad soetatavad LED- ning HID-tehnoloogiat kasutavad valgustid vastavalt 70 ja 50 protsenti vähem energiat, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Energiasäästlikud prožektorid lähevad kasutusse Rakvere ja Vene teatris, Endlas, Ugalas, Nukuteatris, Vanalinnastuudios ja Vanemuise teatris ning kontserdimajas.

Müügist saadava tulu eest vahetatakse täiendavalt välja Ugala, Draamateatri, Vanemuise, Endla ning Rakvere teatri ligi 20 aasta vanused bussid. Uued energiasäästlikud bussid lähevad teatritruppide kasutusse, et korraldada külalisetenduste andmist üle Eesti.

Samuti on uute bussidega plaanis hakata pakkuma maakohtades elavatele inimestele võimalust etenduste külastamiseks linnades, asendades nõnda autoliiklust. Idee ellurakendumisel pole grupiviisiliste külastuste korral vaja transpordi pärast eraldi muretseda ning seda saab hakata tellima koos teatripiletiga.

Teatrivalgustite ja -busside programmi valikul sai peale energiasäästu määravaks saastekvoodi ostja nõue viia roheline investeerimisskeem ellu käesoleva aasta lõpuks. Kultuuriministeeriumi teatriprogrammide eelis seisnes just lühikeses elluviimise ajas.

Energiasäästlikud prožektorid ja uued bussid soetab kultuuriministeerium teatritele avatud rahvusvaheliste hangetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles