Linn seadis Potsepa karjääri suhtes lisatingimused

Copy
Potsepa liivakarjäär asub Pärnu linnas Kõima külas.
Potsepa liivakarjäär asub Pärnu linnas Kõima külas. Foto: Mailiis Ollino

Potsepa liivakarjääris kaevandada sooviv OÜ Eesti Killustik peab lisatingimuste kohaselt sättima töö äripäevadele ja hoidma läbitava metsatee, mida kohalik kogukond ja õpilasbussid aktiivselt kasutavad.

Pärnu linnavalitsus nõustus Potsepa liivakarjääri mäeeraldisel maavara kaevandamise keskkonnaloa taotluse muutmisega.

Mäeeraldise pindala on 85,82 hektarit, sealhulgas laiendusalale jääv osa, ja selle teenindusmaa 155,77hektarine. Keskmiselt soovitakse aastas kaevandada 275 000 kuupmeetrit maavara, mille kasutusvaldkond on üld- ja tee-ehitus. Luba kehtib 15 aastat.

Keskkonnamõju hindamisest selgub, et piirkonna pinnase veerežiimis ei ole suuri pikaajalisi ega pöördumatuid muutusi ette näha. Võimalikud muutused on ajutised ja jäävad karjääri territooriumile. Säilib senine kraavivõrk.

Tolmu leviku katse tulemused näitasid, et karjääris toimuv ei riku ümbruse õhukvaliteeti, kuna ei ületata kehtestatud piirväärtusi ja kõrgem saastetase jääb masinate vahetusse lähedusse.

Elamute lähistele ei teki piirväärtusi ületavat saastet.

Samuti uuriti müra levikut ja selgus, et üheski katsetatud olukorras ei ületanud töötamise ega materjaliveo müra piirväärtusi karjäärile lähimate majapidamiste ehk Liivaaugu ja Jahilossi kinnistu juures.

Arvestades eelmainitud kinnistute lähedust, teeb Pärnu linnavalitsus keskkonnaametile ettepaneku täiendada kaevandamisluba lisanõudega. Selle kohaselt on karjääris töötada lubatud esmaspäevast reedeni 7–18. Muul ajal, nädalavahetustel ja riigipühadel on töö keelatud.

Kuna Potsepa liivakarjääri alale jääb ka Kaelepa–Soomra metsatee, mida nii kohalik kogukond kui õpilasbussid aktiivselt kasutavad, esitab linn teise lisatingimuse: metsatee peab olema läbitav igal ajal.

Pärnu maakonna planeeringus on märgitud, et Potsepa liivakarjäär on esimese kategooria maardla ala, kus maavarade kaevandamine on soodustatud, kaevandatakse juba praegu ja mõistlik on seda jätkata.

Potsepa laiendatav karjääriala on teise kategooria maardla ehk ala, kus kaevandamise alustamiseks ei ole teada suuremaid takistusi. Audru valla üldplaneeringu kohaselt on rohevõrgustiku alal maardlas kaevandada lubatud ainult tingimusel, et kaevandusala hiljem korrastatakse ja võetakse kasutusele rohevõrgustiku osana.

Linnavalitsus arvestas otsust langetades Potsepa liivakarjääri kaevandamisloa muutmise taotluses toodud asjaolusid, Pärnu maakonna planeeringut, Audru valla üldplaneeringut ja keskkonnamõju hindamise tulemust, kus on üksikasjalikult käsitletud keskkonnatingimusi ja kaevandamise häiringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles