Urmas Sule: Olukorra paranemine sõltub eelkõige meist endist

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Urmas Sule.
Urmas Sule. Foto: Mihkel Maripuu

“Kui me tahame, et olukord paraneks, siis see ei sõltu homsest valitsuse otsusest, mida kõik pikisilmi ootavad, vaid meist endist. Eelkõige sellest, mis meil kahe kõrva vahel toimub. Mida peab tegema, teame väga-väga hästi,” rõhutas tänasele COVID-19 olukorrast kõnelevale pressikonverentsile erakorraliselt kutsutud terviseameti hädaolukorra meditsiinijuht Urmas Sule.

Sule nimetas hea küljena, et intensiivravi vajavate patsientide arv pole viimastel nädalatel kasvanud. “Kuid täna saavutasime siis selle numbri, mida ma arvasin, et saame ehk nädala lõpuks: 500 patsienti statsionaarsel ravil,” rääkis Sule. Hommikuse seisuga vajas Eestis haiglaravi 507 koroonapatsienti.

Sule märkis, et võrdluses Läti ja Leeduga peaks meil sama haigestumuse juures olema statsionaarseid patsiente 800 kuni 900. “See on see, mis juhtus nendel sarnase nakatumuse pealt ja mis püsib tänaseni,” lausus ta.

“Selles mõttes võib öelda, et meil üles ehitatud tervishoiusüsteem, mis ei koosne ainult haiglaravist, tervikuna töötab hästi,” hindas Sule. “Alati võib paremini, aga objektiivne hinnang on, et me saame päris hästi hakkama.”

Sule tegi murelikuks haigestumuse suurenemine Põhja regioonis, eelkõige Harju- ja Ida-Virumaal. “Kui haigestumus Harjumaal jätkab tõusu, siis see mõjutab väga jõuliselt haiglaravi vajadust ja samuti hakkab jõuliselt mõjutama üle-eestilist haigestumust,” sõnas Sule. “Püüame seda planeerimise käigus arvestada.”

Sule täpsustas, et voodikohtade arvu püütakse kasvatada ikkagi eelkõige seal, kus tarvis ehk kus haigestumus suurim ja inimesed haiglaravi vajavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles