Avatud talude päev tuleb tänavu juuli lõpus

Pärnu Postimees
Copy
Eelmisel aastal osales avatud talude päeval 281 talu.
Eelmisel aastal osales avatud talude päeval 281 talu. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Seitsmes üle-eestiline avatud talude päev toimub sel aastal pühapäeval, 25. juulil, kuid samamoodi kui varem võtab osa talusid külalisi vastu terve nädalavahetuse.

“Avatud talude päevast on viimase kuue aastaga kujunenud Eesti suve lahutamatu osa – sündmus, mida ootavad nii maaettevõtjad ja talupidajad kui tuhanded külastushuvilised. Tänavugi on juuli neljandal nädalavahetusel võimalik sõita perega uudistama siinseid maapiirkondi, vaadata, kus ja kuidas kasvab Eesti toit ja mille kõigega ettevõtlikud inimesed maal tegelevad,” lausus maaeluminister Urmas Kruuse.

Ministri sõnutsi tuleb kindlasti tänavugi arvestada avatud talude päeva korraldamisel koroonaviiruse levikust tingitud piirangutega. Samal ajal näitas mullune kogemus, et viirus oli suveks taandunud ning talude ja nende külastajate tegevus- ja liikumisvabadus sarnanes tavapärasega, mida kinnitas rekordarv külalisi.

“Avatud talude päev on väga paljudele maaettevõtetele andnud esimese kogemuse võtta vastu külastajaid, et näidata, millega nad maal tegelevad. See sündmus on saanud nii populaarseks ja oodatuks, sest lõviosa sellel päeval kogetust on ehe ja päris ning pakub vaheldust tavapärastele vaatamisväärsustele ja harilikule meelelahutusele. See päev on hariv ja inspireeriv, rohkelt rõõmu ja naudingut pakkuv,” rääkis põllumajandusuuringute keskuse maaelu võrgustikutöö osakonna juhataja Reve Lambur.

Avatud talude päev pakub peale talude külastamise ja igapäevase taluelu tundmaõppimise hea võimaluse luua kontakti kohalike väiketootjatega, teha tehinguid taimemüüjatega, uudistada põllumasinaid ja loomi ning saada näpunäiteid, et ise põllumajanduse või aiandusega katsetada. Igal talul on oma programm, näitamaks oma eripärasid.

Põhipäeval ehk pühapäeval, 25. juulil on avatud kõik osalevad talud. Talud võivad külalisi vastu võtta laupäevalgi, ürituse infomaterjal teavitab sellest edaspidi täpsemalt. Näiteks eelmisel aastal oli ligemale kolmveerand taludest avatud kaks päeva.

Talupidajad, maaettevõtjad ja põllumajandustootjad saavad end osavõtjana kirja panna aprillis.

Mullu oli Eestis avatud 281 talu, mida kogu nädalavahetuse jooksul väisati üle 213 000 korra, millega püstitati kuuel järjestikusel aastal toimunud avatud talude päeva külastusrekord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles