Maakonda lisandub noorte esinduskogu

Pärnu Postimees
Copy
Are huvikeskuses Tori vallavolikogu istungil näidati noortevolikogu loomisele rohelist tuld.
Are huvikeskuses Tori vallavolikogu istungil näidati noortevolikogu loomisele rohelist tuld. Foto: Urmas Luik

Senised kolm Pärnumaal tegutsevat noortevolikogu saavad täiendust Torist, kus vallavolikogu kiitis täna Are huvikeskuses toimunud istungil heaks kohaliku noortevolikogu moodustamise ja põhimääruse.

Tori valla noortekogu esimese kooseisu valimised on plaanis eeloleval kevadel, et kohalike noorte huvide eest seisev 11-liikmeline esinduskogu saaks juba suvel tegutsema asuda.

Noortekokku saavad kandideerida ja nende poolt hääletada 14–21aastased rahvastikuregistri järgi vallas elavad noored. Valitute mandaat kestab kaks aastat.

Tori abivallavanema Jana Malõhi sõnade kohaselt on senine tegevus näidanud, et omavalitsuses on rohkelt tegusaid noori, kes on valmis ja tahavad kaasa rääkida nii valla arengus kui noori puudutavas. Nii vallavalitsus kui volikogu soovivad loodava kogu kaudu kaasata noori senisest enam otsustusprotsessidesse.

“Noortevolikogu peamised ülesanded saavad olema noori puudutavaid küsimusi arutada, nii vallavolikogule kui vallavalitsusele noorte huvidest ja vajadustest lähtudes ettepanekuid teha ja sündmusi korraldada,” rääkis abivallavanem.

Noortevolikogu valimised korraldab üheksaliikmeline valimiskomisjon, mille koosseisu kinnitab vallavalitsus 1. aprilliks. Komisjoni kuuluvad haridus- ja kultuuriosakonna, kolme valla noortekeskuse ning nelja põhikooli ja gümnaasiumi õpilasesinduse esindajad.

Kogu info, kuidas ja millal noortekogu valimised täpsemalt toimuvad, peaks selguma 10. aprilliks. Teada on, et noortekokku pürgijatel tuleb valimiskomisjonile kandideerimisavaldus esitada 25. aprilliks ja kandidaatide nimekiri avaldatakse valla meediakanalite kaudu 1. maist.

Noortekogu valimised toimuvad nii sedelhääletusena kui elektrooniliselt.

“Kui kõik läheb plaanipäraselt, saab Tori valla noortevolikogu esimene koosseis koguneda suve alguses ja hakata tasapisi oma tööd korraldama. Kindlasti korraldame koostöös koolide ja noortekeskustega valituks osutunutele koolituspäevad, et alustavale noortevolikogule hoogu anda,” ütles Malõh.

Praegu tegutseb Pärnumaal kolm noortevolikogu: Pärnu linna noortekogu ning Põhja-Pärnumaa ja Lääneranna noortevolikogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles