Tori vald paneb ajalooliste majade taastamisele õla alla

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Ainsa objektina on Tori vald seni toetanud Sindi õigeusu kiriku taastamist.
Ainsa objektina on Tori vald seni toetanud Sindi õigeusu kiriku taastamist. Foto: Urmas Luik

Tori vallas enne 1944. aastat ehitatud, riikliku kaitse all mälestisi ja miljööväärtuslikel aladel asuvaid ehitisi saab nüüd korda teha omavalitsuse abiga. Nii otsustas Tori vallavolikogu sel nädalal. Tegu on omamoodi pretsedendiga, kuna teadaolevalt on niisugust toetust seni rakendatud vaid linnades.

Ei Tori vald ega varasemad ühinemiseelsed vallad pole mälestiste taastamise toetust maksnud. Riigi Teataja andmetel on restaureerimistoetus kuuel omavalitsusel ja need kõik on linnad: Tallinn, Paide, Viljandi, Tartu,Võru ja Pärnu. 

Tori vallas, eriti Sindi linnas, leidub ehitismälestisi väga palju. Kui näiteks Viljandis on neid 36 ja Pärnus 105, siis Tori vallas 94. Neist 59 hoonet asub Sindis, 32 Tori piirkonnas ja kolm Saugas. Vallakeskuses leiab nimistust peale kiriku kunagise kalevivabriku hoone, Wöhrmanni puiestee ja Raudtee tänava elamud, kasarmu Kooli tänaval, kooli, haigla, vanadekodu ja raudteejaama hooned. Toris kuuluvad mälestiste sekka nii vana kui uus vallamaja, kirik ja kalmistu värav, kõrts ja mõisahooned. Samuti on ehitismälestiste registris Taali ja Ullaste mõis ning Sauga magasiait. Loetelu on mõistagi pikem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles