Tomatid jõuavad Võiste aiandist Pärnu poodidesse Tallinna kaudu

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Viljar (vasakul) ja Mirko Metsaoru kasvatatava toodangu omahinnast üle poole moodustavad küttekulud, ülejäänu aga bioloogilised väetised, kastmisvesi, tarvikud.
Viljar (vasakul) ja Mirko Metsaoru kasvatatava toodangu omahinnast üle poole moodustavad küttekulud, ülejäänu aga bioloogilised väetised, kastmisvesi, tarvikud. Foto: Mailiis Ollino

Võistes kasutab ­tomatikasvatusele keskendunud OÜ Weissi Aiand poolehektarise põrandapinnaga kasvuhoones võõrtööjõudu, Hollandist pärit kimalasi, kelle ainus vaistlik ülesanne on lennata kollaselt õielt õiele ja suminal tõusta enda meisterdatud pesani.

Aprillis valmib sellekevadine esimene saak, mis jõuab kaubanduskettide kaudu tarbijani, igal punasel ja vaarikroosal viljal eristamiseks peal käsitsi pandud kleeps kohatunnusega “Võiste aiand”. Vaid kollased tomatid jäävad kleepsutamata, sest selliseid peopesa­suurusi mürakaid Euroopa Liidu lõunaosariikidest meile ei veeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles