Kevadel pildistatakse maakonda lennukilt

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Maa-amet palub kilest markeeringuid mitte puutuda ega lõhkuda.
Maa-amet palub kilest markeeringuid mitte puutuda ega lõhkuda. Foto: Mailiis Ollino

Tänavu kevadel katab maa-amet aerofotodega Lihula-Vändra-Põltsamaa-Kallaste joonest riigi lõunapiirini jääva ala koos Saare-, Muhumaa, Ruhnu ja Kihnuga. Läänepoolne ala pildistatakse üles enne puude lehtimist ja idapoolne lehes puudega.

Samuti pildistatakse linnu ja asulaid. Enne lende markeerivad maa-ameti töötajad nimetatud aladel maastikupunkte umbes 600 valge 60×60sentimeetrise kileruuduga, mis on varustatud sildiga “Aeropildistuse maamärk”.

Kileruudud pannakse ka Tallinna, Tartu, Pärnu, Kohtla-Järve, Jõhvi, Narva, Rakvere linna ja nende lähiümbrusesse. Tähised jäävad mõõdistuslendudel pildile ning neid kasutatakse aerofotode plaaniliseks ja kõrguslikuks sidumiseks maapinnaga.

“Püüame markeeringud paigaldada maastikul kohtadesse, kus need ei tohiks maaomanike tegevust häirida,” märkis maa-ameti fotogramm-meetria osakonna nõunik Peep Krusberg. “Ühtlasi palume markeeringuid mitte puutuda ega rikkuda.”

Krusberg lisas, et amet korjab tähised pärast aeropildistamise hooaja lõppu üles.

Aeromõõdistuslendudega kogutakse riigile olulisi andmeid, mis võimaldavad ajakohastada Eesti topograafilisi kaarte ning ruumiandmete registrites ja kaarditeenustes sisalduvat teavet. Tänavu toodetud ortofotod jõuavad maa-ameti geoportaali alates sügisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles