Pärnu saab aastapäevaks hõbedase meenemündi

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Võidutöö autori sõnutsi andis kavandi kujundamiseks idee Hansa Liit, mis eelkõige oli merekaubanduse ühendus Põhja- ja Läänemerel. Pärnu (Uus-Pärnu) oli ühtlasi üks tähtsaid meresadamaid Liivimaal.
Võidutöö autori sõnutsi andis kavandi kujundamiseks idee Hansa Liit, mis eelkõige oli merekaubanduse ühendus Põhja- ja Läänemerel. Pärnu (Uus-Pärnu) oli ühtlasi üks tähtsaid meresadamaid Liivimaal. Foto: Aidi Mesi

Sel laupäeval tähistab Pärnu linn oma 770. aastapäeva ja Eesti Pank laseb sel puhul ringlusse hansalinn Pärnule pühendatud hõbedast meenemündi. Tegemist on kolmanda mündiga Eesti hansalinnadele pühendatud mündisarjast.

Koroonaviiruse ulatusliku leviku tõttu kehtestatud piirangute tõttu müüakse meenemünti ainult Eesti Posti (Omniva) e-poes. Postkontorid ega Eesti Panga muuseumipood meenemündiga ei kauple. Müüki tuleb kokku 4000 meenemünti.

Hõbemündi on kujundanud Pärnus elav graafiline disainer Aidi Mesi, kes sai kujunduseks inspiratsiooni Hansa Liidust. „Teadsin, et Pärnu mündi kujunduses peab kindlasti olema meri või rand, kuid see oli päris keeruline, sest tegu oli hansalinna mündiga. Pärnul ei ole sellist teada-tuntud sümbolit, mis ühtpidi viitaks keskajale ja Hansa Liidule ning samal ajal tähistaks Pärnut,” rääkis Mesi. “Mündi idee tuli lõpuks sellest, et Hansa Liit oli eelkõige merekaubanduse ühendus Põhja- ja Läänemerel ning Pärnu oli Saksa ordu ainus arvestatav meresadam Liivimaal.”

Mesi kasutas kujunduses merekaubanduse tähistamiseks Pärnu geograafilisi koordinaate ja kompassi, mille järgi on meremehed kurssi seadnud nii keskajal kui tänapäeval. „Eks ta nii ikka ole, et mõtled Pärnule, mõtled merele. Pärnakana loodan väga, et see münt Pärnu inimestele meeldib,” avaldas ta lootust.

Hansalinn Pärnu meenemündi kujundus.
Hansalinn Pärnu meenemündi kujundus. Foto: Aidi Mesi

Mesi on lõpetanud Eesti kunstiakadeemia graafilise disaini eriala ja tegutseb vabakutselise disaineri ja graafilise disaini koolitajana.

Eesti hansalinnadele pühendatud mündisarjas on Eesti Pank varem välja andnud Tallinnale ja Viljandile pühendatud hõbemündi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles