Kahe nädala pärast pääsevad algklassilapsed koolimajja, avatakse poed ja restoranide terrassid

Pärnu Postimees
Copy
3. maist saab avada välikohvikud.
3. maist saab avada välikohvikud. Foto: Lilli Tölp

Valitsuse liikmed kiitsid tänasel kabinetinõupidamisel heaks COVID-19-piirangute astmelise leevendamise.

Esimesena leevenevad tulevast esmapäevast õues sportimise, treenimise ja huvihariduse piirangud.

3. maist pääsevad kontaktõppele 1.–4. klasside õpilased, avatakse poed ning liikumis- ja ruumipiiranguid arvestades tohib toitlustusasutuste terrassil einestada.

Valitsuse teatel on plaanis juhul, kui epidemioloogiline olukord võimaldab, vähendada piiranguid mai jooksul veel.

Avalikus siseruumis jäävad kehtima 2+2-reegel ja maskikandmise kohustus.

Täna võttis valitsus vastu põhimõttelised otsused, vastav korraldus plaanitakse heaks kiita neljapäeval.

Peaminister Kaja Kallase sõnade kohaselt võimaldavad langevad nakatumisnumbrid piiranguid järk-järgult leevendama asuda, kuid meeles tuleb pidada, et oht pole möödas.

“Panen kõigile südamele, et ka ilmade soojenedes tuleb jääda ettevaatlikuks. Sealjuures kindlasti koolivaheajal: kogemus on näidanud, et pärast koolivaheaega nakatumine siiski tõuseb. Jälgime olukorda hoolikalt,” sõnas Kallas.

Piirangute leevendamine

Haridus

3. maist lubatakse kontaktõppele algklasside ja haridusliku erivajadusega õpilased. Ülejäänud kooliastmete kontaktõppele lubamist arutab valitsus edaspidi.

Sees ja väljas sportimine, treenimine, noorsootöö, huvitegevus ja -haridus, täienduskoolitus ja -õpe

3. maist tohib siseruumis tegevust korraldada 2+2-reeglit järgides, mis tähendab, et koos tohib treenida kuni kaks inimest ja teistega tuleb hoida vähemalt kahemeetrist vahet. Muu hulgas tähendab see, et lubatud on paaristrennid, näiteks tennises paarismäng. Samadel tingimustel on lubatud treeningud ujulates. Arvestada tuleb kuni 25protsendise ruumitäitumuse piiranguga. Rühmatreeningud ei ole lubatud.

26. aprillist tohib väljas tegevust korraldada kuni kümneliikmelises rühmas.

Kõikidesse rühmapiirangutesse on kaasa arvatud juhendaja ja kui rühmi on mitu, ei tohi nad omavahel kokku puutuda. Rühmapiirang ei kehti kontaktõppesse lubatud sama klassi õpilastele. Samuti ei laiene piirang senistele eranditele, see tähendab profisportlastele, koondise liikmetele ja kandidaatidele, meistri- ja esiliiga sportlastele, riigi sõjalise kaitse ja siseturvalisusega seotud tegevusele.

Kaubandus- ja teenindusettevõtted

3. maist tohivad klientidele uksed avada kõik poed, kinni tuleb pidada 2+2-reeglist ja kuni 25protsendisest ruumitäitumuse nõudest.

Teenindusettevõtetele olemasolevad piirangud ei muutu, see tähendab, et nad tohivad olla avatud, kui järgitakse 2+2-reeglit ja kuni 25protsendist ruumitäitumuse nõuet.

Toitlustusettevõtted

3. maist tohib toitlustusasutuse välialadel einestada kuni kella 21ni, arvestada tuleb kuni 50protsendise täitumuse nõudega, laudkonna suurus tohib olla kuni kümme inimest. Endiselt ei tohi kliendid süüa-juua toitlustusettevõtete müügi- ja teenindussaalides, toidu kaasamüük jääb lubatuks.

Jumalateenistused, muuseumid, näitusasutused, avalikud väliüritused ja -koosolekud

3. maist tohib külastada muuseume ja näitusasutusi siseruume, arvestades 2+2- liikumispiirangut ja 25protsendist ruumitäitumust. Muuseumide ja näitusesaalide uksed tuleb sulgeda kell 19. Sama liikumispiirangut, ruumitäitumust ja sulgemisaega arvestades tohib korraldada jumalateenistusi ning teisi avalikke usulisi talitusi.

Kõikidele teistele avalikele siseüritustele nii kultuuri- kui meelelahutusvaldkonnas kehtivad piirangud edasi. Spaade, ujulate, saunade piirangud pikenevad. Sportida ja treenida on neis lubatud vastavalt spordile ette nähtud tingimustele.

3. maist on väljas lubatud kuni 150 inimesele avalikud koosolekud ja jumalateenistused ning kõik muud avalikud üritused nii kultuuri- kui meelelahutusvaldkonnas. Inimesed peavad olema kuni kümneliikmelistes rühmades, kes omavahel kokku ei puutu. Kõik üritused peavad lõppema kell 21.

Spordivõistlused ning spordi- ja liikumisüritused

3. maist on õues lubatud spordi- ja liikumisüritused kuni 150 inimesele, kes peavad olema kuni kümneliikmelistes rühmades (kaasa arvatud juhendaja), rühmad ei tohi omavahel kokku puutuda. Üritus peab lõppema kell 21ks.

3. maist leevendatakse tippspordi, sealhulgas esiliiga võistlustele kehtinud osavõtjate piirarvu, mis tähendab, et siseruumes tohib võistlusest koos personaliga osa võtta kuni 100 ja väljas kuni 200 inimest. Pealtvaatajad on kõikidel võistlustel keelatud. Tippspordi võistluste toimumisele ei kehtestata ajalisi piiranguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles