Ringkonnakohus jättis The Tuberkuloitedi asutajaliikme tapja karistuse jõusse

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Ringkonnakohus leidis, et Pärnu maakohtu otsus Ülle Kottisse karistuse suhtes oli õige.
Ringkonnakohus leidis, et Pärnu maakohtu otsus Ülle Kottisse karistuse suhtes oli õige. Foto: Urmas Luik

Täna tegi Tallinna ringkonnakohus otsuse, millega jättis rahuldamata ansambli The Tuberkuloited asutajaliikme kitarrist Aivar Kandla tapja kaebuse. Kehtima jäi Pärnu maakohtu otsus.

Kandla tapnud Ülle Kottisse mõisteti tänavu märtsis Pärnu maakohtus süüdi selles, et ta lõi tahtlikult mullu 15. mail Audru üürikorteris kannatanut selja tagant noaga korra selga, tekitades kannatanule vasakusse rinnaõõnde tungiva torke-lõikehaava, mis põhjustas ohvri surma.

Kaitsja Rünno Roosmaa taotles ringkonnakohtult maakohtu otsuse tühistamist ja uue otsusega Kottisse õigeksmõistmist.

Ringkonnakohus leidis, et maakohus on põhjalikult analüüsinud süüdistatava kohtus antud ennastõigustavaid ütlusi, tuvastanud vastuolud ütlustes eri menetlusetappidel, aga ka muude kriminaalasjas tuvastatud asjaoludega ja põhjendatult leidnud, et süüdistatava ütlustele ei saa rajada kohtuotsust, sest need pole usaldusväärsed. Kohus märkis, et kuna süüdistatav ei kutsunud pärast seda, kui lõi kannatanule selga, kohe kiirabi, et tema elu päästa, tegutses ta kaudse tahtlusega kannatanu tappa. “Kottisse teojärgne käitumine annab aluse väita, et ta suhtus kannatanu surma saabumise võimalikkusesse ükskõikselt ja surm tegelikult tema teo tagajärjel saabuski,” ütles kohus.

Seetõttu on kohtu hinnangul põhjendatud liigitada naise käitumine kaudse tahtlusega toime pandud tapmiseks. Ringkonnakohus nõustus määratud karistusega ja leidis, et karistust kergendavaid asjaolusid ei ole tuvastatud.

Kottissele mõisteti üheksa aasta pikkune vanglakaristus. Naine on vahi all möödunud aasta 18. maist, selle kuupäeva loeb kohus karistusaja alguseks.

Tapmise eest on karistusena ette nähtud kuue- kuni 15aastane vangistus. Kuna kohtuprotsessi ajal ei ilmnenud kergendavaid ega raskendavaid asjaolusid, peeti põhjendatuks määrata keskmiselähedane karistus. 

Kottissel tuleb maksta kahjutasu 2842 ja menetluskuludena 4894 eurot.

Kassatsiooni võib esitada riigikohtule 30 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles