Matsalu merikotkaperet tabas tragöödia

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Matsalus pesitseva merikotkapaari Eeriku ja Eve aprilli lõpul koorunud kaks poega hukkusid.
Matsalus pesitseva merikotkapaari Eeriku ja Eve aprilli lõpul koorunud kaks poega hukkusid. Foto: looduskalender.ee

Matsalu rahvuspargis kotkakaamera pilgu all toimetavat merikotkapaari Eve ja Eerikut tabas tragöödia: mõlemad eelmise kuu lõpul koorunud uhkete lindude poega surid päevase vahega.

30. aprillil sündinud kotkapoeg suri eile ja 28. aprillil koorunu vandus alla täna.

Eve ja Eeriku tegemistel silma peal hoidev looduskalender.ee vahendas, et linnupojad võisid hukka saada mürgistuse või linnugripi tõttu.

“Teame ju, et toiduga võivad vanalinnud pessa tuua haigusi, kas keskkonnamürkide või muude mürgistuste tagajärjel surnud linde ja loomi – teadupoolest söövad merikotkad raibet,” edastas Looduskalender. “Tänavu kevadel on meie rannikul näha hulgaliselt linnulaipu (suurtest lindudest just kühmnokk-luiki) ja hoiatatakse, et tegu võib olla linnugrippi surnud isenditega. Korjustest toituvad ka väiksemad imetajad, tassides neid rannikukadastikesse ja metsa alla. Korjuseid rapivad randades jalutajate koerad, aga olukorrale ei pöörata vajalikku tähelepanu.”

Pärast poegade surma on Eerik toonud pesale hulgaliselt kulu, millega Evi seda katab.

Kotkaklubi liige Urmas Sellis ütles, et loodetavasti saab hukkunud linnupojad pesast kätte ja nad maaülikooli saata, jõudmaks surma põhjusele jälile.

Sellis märkis, et kotkakaamerasse jäänu oli esimene kord, kui kevadel koorunud linnupoegade surma niimoodi dokumenteerida saab.

Sellis lisas, et poegade hukk jäi kaamerapildile hiljuti Lätiski, kus isaslind läks kotkapaari territooriumi sinna sattunud teiste merikotkaste eest kaitsma ega naasnud pesale. Nii jäid pojad toidupuudusesse ja hukkusid ning Läti kotkauurijad asusid oma kaameratega jälgima Matsalu paari tegemisi. Paraku tulid nüüd Matsalustki kurvad uudised.

“Matsalu merikotkastel pole toidupuudust. Pesa on neil toitu täis,” lausus Sellis.

Kohalik kotkaklubi liige Raivo Endrekson arvas, et Matsalu merikotkapaari pesitsushooaeg on poegade huku tõttu tänavu luhtunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles