Keskonnaagentuur avastas Pärnumaa laiult suure hulga surnud linde

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Keskkonnaagentuuri välitööde käigus avastasid seirajad kolmapäeval Pärnumaa laiult linnukolooniast palju surnud linde, põhjusena kahtlustatakse linnugrippi.
Keskkonnaagentuuri välitööde käigus avastasid seirajad kolmapäeval Pärnumaa laiult linnukolooniast palju surnud linde, põhjusena kahtlustatakse linnugrippi. Foto: Mati Kose

Pärnumaa laiu linnukolooniast leiti ebatavaliselt palju surnud linde, seirajate hinnangul võib tegu olla linnugripiga. Seetõttu soovitab keskkonnaagentuur inimestel laide mitte külastada.

“Keskkonnaagentuuri välitööde käigus avastasid meie seirajad kolmapäeval Pärnumaa laiult linnukolooniast palju surnud linde, kelle seas oli nii kormorane, kajakaid kui ka kahlajaid. Esialgsel hinnangul võib tegemist olla lindude gripiga,” kinnitas Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna juhtivspetsialist Rauno Kalda. Keskkonnaagentuur saatis avastuse järel seirajatele välja juhised, kuidas käituda ning andis lindude rõngastajatele soovitused peatada rõngastamine väikesaarte kolooniates.

“Haiguste loodusliku leviku vastu pole paraku rohtu, aga soovitame linnugripi takistamiseks lindude pesitsusajal ilma tungiva vajaduseta laide mitte külastada,” sõnas Kalda.

Põllumajandus- ja Toiduameti andmetel on hukkunud veelinde Pärnumaalt sellel kevadel ka varem leitud, seetõttu võib gripi kahtlus olla põhjendatud. 

Haiguste loodusliku leviku vastu pole paraku rohtu, aga soovitame linnugripi takistamiseks lindude pesitsusajal ilma tungiva vajaduseta laide mitte külastada.

Rauno Kalda, ​Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna juhtivspetsialist

Kevad ja ilusad ilmad meelitavad inimesi loodusesse. Loodusturismiks väga populaarsed paigad on laiud, mis on elupaikadeks paljudele lindudele, kellel on juuli keskpaigani aktiivne pesitsusperiood. Pesitsusaja tõttu, kuid ka lindude gripi leviku vältimiseks, soovitab keskkonnaagentuur võimalusel laidude külastamisest hoiduda. 

Juhul, kui leiate saartel või laidudel hukkunud veelinde, hulganisti surnud metslinde või surnud röövlinnu korjuse, palub Põllumajandus- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Hele-Mai Sammel sellest teavitada helistades Põllumajandus- ja Toiduameti infotelefonil +372 605 4767. “Kindlasti ei tohiks surnud linde puutuda. Pärast saare või laiu külastamist tuleb pesta käed, jalanõud ja riided ning kindlasti vältida kokkupuudet kodulindudega,” selgitas Sammel.

Üleüldse on kevadel ja suvel tungivalt soovitatud linde mitte häirida, kuna see võib saada pesitsusele saatuslikuks. Iseäranis tundlikud on linnud sellistel avamaastikel nagu laiud, rannikud, niidud ja sood, sest just nendel aladel pesitsevad linnud enamasti maas. Paljudel aladel kehtivad ajalised viibimispiirangud, et tagada lindudele pesitsusaegne rahu. Teave kehtestatud viibimispiirangute kohta on kergesti kättesaadav looduskaitse kaardirakenduse kaudu .

Viibimispiirangutega aladel liikumiseks tuleb Keskkonnaametilt taotleda luba, mis antakse üksnes väga põhjendatud juhtudel. Ka muid väikesaari ja laide soovitab amet külastada pärast pesitsusperioodi lõppu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles