Ametnikud ja hobusekasvatajad vaidlevad tuliselt tuntud Tori tõu üle

Copy
Tori täku Sangari veetavas vankris sõitnud Eve Haggi ja Lilian Masing leiavad, et Tori hobuse puhtaverelisus tuleb ikkagi säili­tada.
Tori täku Sangari veetavas vankris sõitnud Eve Haggi ja Lilian Masing leiavad, et Tori hobuse puhtaverelisus tuleb ikkagi säili­tada. Foto: Mailiis Ollino

Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) teatas, et Tori hobuste aretusprogramm ei vasta nõuetele. Eesti hobusekasvata­jate seltsil (EHS) tuleb esitada uus programm, mis lööks senise ühtse ligemale 100aastase Tori tõuraamatu kaheks

EHSi arvates rikub PTA seadust, kuid Tori hobuste kasva­tajate seas on ka neid, kes pooldavad PTA seisukohta.

Kaks tõuraamatut

Tori hobustel on praeguse seisuga kaks tõuraamatut, millest üks pärineb 1926. aastast ja teine, Vana-Tori tõuraamat, 2012. aastast. Umbes sajandivanune tõuraamat on jagatud kaheks: ühes on universaalse suuna kaeramootorid ja teises aretussuuna omad. Riik maksab universaalsuuna ­Tori hobustele toetust, kuna tegu on ohustatud tõuga.

Ohustatud tõu puhul on lubatud üksnes puhasaretus, mis tähendab seda, et märasid ei tohi ristata muust tõust täkkudega. Aretussuunas võib kasutada ka Hannoveri, Inglise täisverelise, Holsteini ja Trakeeni tõugu ­täkke. Seda nimetatakse komponenttõu kasutamiseks.

Tunamullu novembris esitas EHS toonasele veterinaar- ja toiduametile (nüüdne PTA) kinni­tamisele 2020. aastast algama ­pidanud aretusstrateegia. Seda aga ei kinnitatud ja tänavu mais teatas PTA, et programm ei ­vasta seaduse nõuetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles