Inspektorid tabasid Kihnu lähedal röövpüüdja (1)

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Kalastaja püüdis lubatust väiksema silmasuurusega nakkevõrkudega.
Kalastaja püüdis lubatust väiksema silmasuurusega nakkevõrkudega. Foto: Urmas Luik

Möödunud nädalal, 9. juuni varahommikul tabasid keskkonnaameti järelevalve osakonna Pärnumaa büroo inspektorid Liivi lahes Kihnu saare lähedal püügiõiguseta kalastaja. Rikkuja tekitatud keskkonnakahju küünib pea 18 000 euroni.

Kalastaja püüdis lubatust väiksema silmasuurusega nakkevõrkudega. Keskkonnaamet algatas rikkuja suhtes kriminaalmenetluse.

Keskkonnaameti järelevalveosakonna Pärnumaa büroo juhi Toomas Õmbluse andmeil ei olnud see esimene kord, kui Kihnu lähistel kalapüüginõuete vastu eksiti. „Paraku on korduvrikkujaid, kes ei ole eelmisest korrast õppust võtnud ja looduskaitselistest piirangutest ikkagi mööda vaatavad. Paneme kõigile kalastajatele südamele, et kala püüda võib loa alusel, lubatud mahus ja nõuetekohaste püügivahenditega,” rääkis Õmblus. Nakkevõrguga püügiks tuleb taotleda kalastuskaart. Läänemeres (Liivi lahes) on kalapüügieeskirja järgi lubatud nakkevõrgud, mille silmasuurus 70 millimeetrit, Pärnu lahes 100 millimeetrit.

Keskkonnaameti Pärnumaa büroo juhataja lisas, et looduskaitselised piirangud on kalapüügile seatud selleks, et kalavaru säiliks heal tasemel – see on nii looduse kui kalastajate huvides.

Keskkonnaameti järelevalveosakonnal on võimekus selliseid rikkujaid tabada. Keskkonnaameti eesmärk ei ole otseselt kedagi karistada, vaid tõsta inimeste teadlikkust looduskaitseliste piirangute suhtes ja ennetada rikkumisi. Teadlike ja korduvrikkumiste korral tuleb ametil alustada väärteo- või kriminaalmenetlust.

Keskkonnaamet tuletab meelde, et ebaseadusliku kalapüügi korral võib väärteomenetlus tuua kuni 1200eurose rahatrahvi, peale selle tuleb rikkujal tasuda loodusele tekitatud kahju. Kriminaalmenetluse korral võib rikkujat oodata kuni kolme aastane vangistus, see sõltub keskkonnakahju suurusest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles