Jahimehed võivad küttida ühe karu rohkem kui mullu

Pärnu Postimees
Copy
Pärnumaal on sel jahihooajal lubatud küttida kuus mesikäppa.
Pärnumaal on sel jahihooajal lubatud küttida kuus mesikäppa. Foto: Rein Kuresoo

Keskkonnaamet kehtestas Eestis karu küttimismahuks kokku esimese osana 82 isendit. Pärnumaal on sel jahihooajal lubatud küttida kuus mesikäppa ehk ühe võrra rohkem kui mullu.

Keskkonnaamet on seisukohal, et karude küttimismaht on 2021/2022. jahiaastal mõistlik kehtestada mitmes osas sarnaselt eelmiste jahiaastatega, jättes neli protsenti küttimismahust jahihooaja alguseks reservi. Küttimismahu esimese osana kehtestatakse 96 protsenti keskkonnaagentuuri soovitatud pruunkarude maksimaalsest küttimismahust ehk 82 isendit. Reservi jäetavate isendite küttimismahu kehtestab keskkonnaamet küttimismahu teise osana jahihooajal vastavalt lisanduvate karukahjustuste esinemisele Eesti maakondades. Pärnu maakonnas oli mullu kahjustuste arv 33.

Pruunkaru küttimismahu kehtestab igal jahiaastal keskkonnaamet, lähtudes jahiseaduses nimetatud aruandest ning jahindusnõukogu ettepanekust. Maakondliku küttimismahu jagamisel jahipiirkondade vahel on arvesse võetud pruunkaru kahjustuste esinemist jahipiirkondades ja jahindusnõukogude esitatud ettepanekuid.

Eesti on koostanud suurkiskjate kaitse- ja ohjamiskava aastateks 2012–2021. Tegevuskava ühe olulise eesmärgina on ära toodud vajadus säilitada Eestis iga-aastaselt vähemalt 60 sama-aastaste poegadega karu pesakonna (asurkonna üldarvukus on umbes 600 isendit) olemasolu ning jätkata jahipidamist peamiselt liigi inimpelglikkuse säilitamiseks ja karu tekitatud kahjustuste vähendamiseks, soodustades samal ajal tema levikuala laienemist lõuna poole.

Keskkonnaagentuuri aruande “Ulukiasurkondade seisund ja küttimissoovitus 2021” andmetel on eelmise aasta karu pesakondade arvukuseks hinnatud 89. Pärnumaal elab aruande kohaselt seitse mesikäppade pesakonda.

Karu arvukus ja levik on üldist tõusutrendi väljendanud juba viimased 15 aastat ning asurkonna seisundit võib pidada väga heaks. 2020. aastal oli pruunkaru mesindusele tekitatud kahjustuste hulk suurim kui kunagi varem. Tänavu kevadel on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kahjustuste hulk veel pisut kasvanud.

Vastavalt jahieeskirjale võib karule, välja arvatud poegadega emakarule, pidada varitsus- või hiilimisjahti 1. augustist 31. oktoobrini karu tekitatud kahjustuste piirkonnas kahjustuste vältimise eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles