Reoveeuuring näitab koroonaviiruse laia levikut Pärnus (1)

Pärnu Postimees
Copy
Reoveejaamast võetud proovid näitavad, et koroonaviirus on Pärnus laialt levinud.
Reoveejaamast võetud proovid näitavad, et koroonaviirus on Pärnus laialt levinud. Foto: Kristo Niglas

Tartu ülikooli juhitava reoveeuuringu sellenädalased tulemused kinnitavad koroonaviiruse leviku suurenemist üle Eesti. Viirusesisaldus on üle pooles suurematest proovivõtukohtadest, muu hulgas Pärnus, kasvanud mõõdukaks või suureks.

Pärast kuuajast pausi alustasid TÜ teadlased taas iganädalase reoveeseirega. Kui juuni lõpus oli reovee viirusesisaldus kahanenud pea kõikjal väheseks või mõõdukaks, on see uuringu juhi TÜ antimikroobsete ainete tehnoloogia professor Tanel Tensoni sõnul nüüdseks märgatavalt kasvanud.

Tõsi küll, ülisuurt hüpet siiski toimunud pole. “Kui võrrelda sellenädalasi tulemusi juuni lõpuga, siis on selgelt näha, et viirusekolded ei piirdu enam üksikute asulatega, vaid viirus on praeguseks üle Eesti ühtlaselt levinud,” ütles Tenson.

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vajadust mööda väiksemates asulates. Sel nädalal võeti proove üksnes suurematest asulatest, mille proovid kajastavad ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda ning annavad usaldusväärse pildi asula nakkustasemest.

Reoveeuuringu tulemused 2.–6. augustil.
Reoveeuuringu tulemused 2.–6. augustil. Foto: Tartu ülikool

Uuring on terviseametile abistav tööriist, aidates jälgida puhangudünaamikat ja avastada varjatud koldeid. Uuring annab varajast infot viiruse leviku hindamiseks enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Terviseametit teavitatakse tulemustest regulaarselt.

Proovide kogumisel teeb ülikool koostööd Eesti keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, mis käitavad linnade reoveepuhasteid. Proovide analüüsid tehakse TÜ tehnoloogiainstituudi laborites.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles