Rootslastelt oodatakse tööd 75 eluaastani

, Stockholm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt. Foto: Reuters

Täna ja homme on Rootsis “Northern Future Forum”. Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt ütles päevalehele Svenska Dagbladet, et ei juhtu just sageli, kui on nii laialdast poliitilist kõlapinda andev põhjus korraldada Stockholmis tippkohtumine.

Reinfeldt rõhutas, et ei tule pühenduda pelgalt lühiajalistele kriisikohtumistele, vaid pilk tuleb suunata tulevikku.

”Räägime pidevalt kriisist oma kontinendil ja Põhja-Euroopa koridor sinna kuuluvate Põhjamaade, Baltikumi ja Suurbritanniaga on saanud seda kriisi tunda. Siiski on meil teistsugused eeldused, meil on paremad võimalused juurdekasvuks, rohkem arenenud majandus, omavahelistel kohtumistel on meie üksteiselt palju õppida,” ütles Reinfeldt.

“Northern Future Forumi” fookuses on sellised Rootsile südamelähedased küsimused nagu kuidas edutada rohkem naisi juhikohtadele ning innustada neid tegelema ettevõtlusega. Teiseks: mismoodi hoida vanemaid inimesi aktiivselt tööturul?

”Olen veendunud, et vananev rahvastik on Põhja-Euroopas lähiaastate kõige suurem probleem,” rääkis Rootsi peaminister.

Intervjuus päevalehele Dagens Nyheter ütles Reinfeldt, et pensionisüsteem ei põhine imel. See on heaolu ambitsioon, mis tugineb ulatuslikule ümberjagamisele ja kodanike tööle. Kui inimesed mõtlevad, et võib elada kauem ja lühendada oma töölkäimise aega, vähenevad pensionid.

Reinfeldti sõnade järgi on 65aastaselt pensionilejäämine Rootsis juba probleem. Valitsusjuht arvab, et rootslased võiksid pikendada tööiga 75 eluaastani, et säilitada senine elustandard. Reinfeldt lausus Dagens Nyheterile, et paljud inimesed ei ole valmis ohverdama oma traditsioonilist eluviisi.

Töötamaks nii kaua, pole Reinfeldti arvates välistatud, et rootslastel peab oma tööaastate vältel olema mitu karjääri. ”Meie elu iseloomustab arusaam, et kui oleme korra elus rääkinud karjäärinõustajaga, mõtleme, et teeme seda tööd kogu elu,” kõneles peaminister. Tema arvates on isegi mõttekas kaaluda õppelaene neile, kes on üle 55 aasta vanad.

Reinfeldt usub, et üle 55aastased muutuvad tööandjatele kohe atraktiivsemaks, kui neilt eeldatakse veel 20 aastat töötamist, selle asemel et viie–kuue aasta pärast “ära kukkuda”. Tema arvates on oluline mõista, et 30aastane ei tee sama tööd mis 70aastane. Reinfeldti arvates tuleb endale esitada küsimus: mida toob meile tulevik?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles