Päästeamet kontrollib haridusasutuste tuleohutust

Pärnu Postimees
Copy
Süstemaatilised kontrollkäigud annavad päästjatele tuleohutuse olukorrast realistlikuma ülevaate.
Süstemaatilised kontrollkäigud annavad päästjatele tuleohutuse olukorrast realistlikuma ülevaate. Foto: Mailiis Ollino

Tänasest võtavad päästeameti inspektorid kõikjal Eestis luubi alla tuleohutuse koolides ja lasteaedades. Eelkõige keskendutakse tulekahju varajasele avastamisele ning ohutule evakuatsioonile, mis on tuleohutuse seisukohalt esmatähtsad.

“Eelmise aasta reidi käigus tõdesime, et ohutusteadlikkuse suhtes on haridusasutustes olukord mõnevõrra paremaks muutunud, kuid kõige enam tekitab muret evakuatsiooni puudutavate nõuete täitmine,” sõnas ohutusjärelevalve osakonna ekspert Heidi Mõttus. Peale selle olid koroonapandeemia tingimustes jäetud tegemata tulekahjuõppused, tuleohutuspaigaldised olid hooldamata ning probleeme oli tuletõkkeustega, mida hoiti avatud asendis. “Seega keskendume tänavugi sellele, et tulekahju saaks kiirelt avastatud, evakuatsioon oleks tagatud, ning tuletame meelde, et õppused saaksid kindlasti tehtud,” selgitas Mõttus.

Ekspert rõhutas, et kõik uued töötajad tuleb koolitada välja kohe tööle asumisel ning kord aastas peab kõigile töötajatele korraldama tulekahju korral tegutsemise ja evakuatsiooni õppuse.

Reeglite järgimine aitab kaitsta inimeste elu, tervist ning vara.

Heidi Mõttus, ohutusjärelevalve osakonna ekspert

Mõttuse sõnutsi tagavad kiire evakuatsiooni korras ja õigel ajal märku andev tulekahjusignalisatsioonisüsteem, töötajate oskuslik tegutsemine, töökorras ja pädeva isiku hooldatud evakuatsioonivalgustus ning liikumist takistavate esemete ja põlevmaterjali puudumine väljumis- ja evakuatsiooniteedel. Kui on vajadus klassiruume seestpoolt lukustada, tuleb ustele paigaldada lukusüsteem, mis võimaldab ust seestpoolt võtmeta nii lukustada kui ka avada. “Reeglite järgimine aitab kaitsta inimeste elu, tervist ning vara,” märkis Mõttus.

Igal aastal leiab Eesti haridusasutustes aset keskmiselt üheksa tulekahju. Päästeamet kontrollib tuleohutusnõuete täitmist pidevalt, kuid lisaks tehakse eelmisest aastast reididena kontrollkäike kogu Eestis. Süstemaatilised kontrollkäigud annavad päästjatele tuleohutuse olukorrast realistlikuma ülevaate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles