Pärnu näitel valmib üleujutuse hoiatussüsteemi prototüüp

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veetaseme mõõdulatt Pärnu jahtklubi juures.
Veetaseme mõõdulatt Pärnu jahtklubi juures. Foto: Urmas Luik

Tuleva aasta aprilliks valmib Pärnu piirkonna näitel üleujutuse hoiatussüsteemi töötav prototüüp.

Koostöös meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI), Tallinna tehnikaülikooli (TTÜ) meresüsteemide instituudi ja Pärnu linnaga viib AS Regio läbi Läänemere rannikuala üleujutuste hoiatussüsteemi teostatavusuuringu, mille tulemusena valmib lõppkasutajale hästi arusaadav ning kergesti jälgitav modelleeritud kaardisituatsioon veepiiri asukohast, ütles AS Regio projektijuht Sven Veskioja BNSile.

Süsteem annab Veskioja sõnul lõppkasutajale võimaluse ennetavate tegevuste planeerimiseks ja olukorra tõsiduse hindamiseks. Näiteks kohalike elanike vara ja omandi õigeaegseks evakueerimiseks, päästeoperatsioonide efektiivsemaks muutmiseks, kindlustusriskide täpsemaks hindamiseks ja praamiliikluse korraldamiseks, sest süsteem on kasutatav ka madala veeseisu prognoosimiseks.

Loodav süsteem kasutab maksimaalselt ära olemasolevaid kosmosetehnoloogiaid, nagu maa kaugseiret, positsioneerimist ning satelliitsidet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles