Pariisist Moskvasse matkav Kasahstani inimõiguste kaitsja peatus Pärnus (2)

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Kasahstani inimõiguste kaitsja Ramazan Yessergepov külastas Pärnus ka kohalikku lehetoimetust ja tegi pildi Johann Voldemar Jannseni kuju juures.
Kasahstani inimõiguste kaitsja Ramazan Yessergepov külastas Pärnus ka kohalikku lehetoimetust ja tegi pildi Johann Voldemar Jannseni kuju juures. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Pariisist jalgsi läbi Euroopa Moskva poole teele asunud, Kasahstani inimõiguste kaitsja Ramazan Yessergepov jõudis täna oma teekonnal Pärnusse.

Yessergepov oli Kasahstani sõltumatu ajalehe Almatõ Info asutaja ja peatoimetaja, mis tõstis esile ja kritiseeris sealse valitsuse inimõiguste rikkumisi ja korruptsiooni. 2009. aasta augustis mõisteti ta kolmeks aastaks vangi süüdistusega riigisaladuse avaldamises artikli “Kes juhib riiki – president Nazarbajev või NSC?” eest, kus avalikustati teave Kasahstani eriteenistuse ohvitseride kohta, kes pressisid raha välja kohalikelt ettevõtjatelt.

Yessergepov vabanes vanglast 2012. aasta alguses. 2017. aasta mais pussitasid teda kaks tundmatut rongireisil Almatõst Astanasse, kus ta pidi kohtuma rahvusvaheliste diplomaatidega, et rääkida neile sõltumatute ajakirjanike tagakiusamisest Kasahstanis.

Pärast seda kolis Yessergepov organisatsiooni Piirideta Ajakirjanikud abiga Pariisi. Prantsusmaale kolimise järel on ta jätkanud võitlust inimõiguste ja tagakiusatud saatusekaaslaste eest. Praegu kirjutab ta põhiliselt sotsiaalvõrgustikes Facebook ja Odnoklassniki.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles