Pärnumaa kaitseliitlasi saatis tagalaspetsialistide mõõduvõtul edu

Pärnu Postimees
Copy
Võistluse tõmbenumbrina tuli maastikuvõimelise tõstukiga kiiruse peale kitsastes oludes, justkui vigursõidurajal manööverdades transportida laskemoonaalused treilerile.
Võistluse tõmbenumbrina tuli maastikuvõimelise tõstukiga kiiruse peale kitsastes oludes, justkui vigursõidurajal manööverdades transportida laskemoonaalused treilerile. Foto: VALNER VAINO

Kaitseväe logistikapataljoni Paldiski linnakus toetuse väejuhatuse kaitseväe ja Kaitseliidu tagalaspetsialistide kutsemeisterlikkuse võistlusel erialaste ülesannete sooritamises saavutas Kaitseliidu Pärnumaa maleva võistkond kolmanda koha.

Toetuse väejuhatuse logistikapataljoni eestvõttel toimus võistlus juba neljandat korda. Teist aastat järjest võitis esikoha 2. jalaväebrigaadi tagalapataljoni esindus.

„Mul on hea meel tõdeda, et tagala kutsemeisterlikkuse võistlus on kaitseväe üksuste seas kanda kinnitanud. Eesmärk oli panna sõjaväelogistikud kogu kaitsejõududest ühele stardijoonele ja võtta sõbralikus, kuid küllalt stressirohkes keskkonnas teineteisega mõõtu,” märkis logistikapataljoni ülem kolonelleitnant Tambet Mäe.

Pataljoniülem lisas, et võistlus on just sel nädalal sümboolselt tähenduslik, kuna nädala lõpus, 21. novembril saab sõjaväelogistika Eestis 103aastaseks, olles seotud toetuse väejuhatuse eelkäija, varustusvalitsuse loomisega 1918. aastal.

Kutsemeisterlikkuse võistlusel osalesid kaitseväelastest ja -liitlastest tagalaspetsialistid eri struktuuriüksustest, kelle igapäevaste teenistusülesannete hulka kuulub tagalatoetuse tagamine oma üksusele. Esindatud olid nii 1. kui 2. jalaväebrigaad, õhuvägi, toetuse väejuhatus kui Kaitseliidu üksused.

Võistlusalad nõudsid suuremas osas praktilisi oskusi, kiirust ja vilumust, näiteks tuli kõrvaldada sõjaväeveoki tehniline rike ja seada masin sõidukorda, manöörverdada veetsisterniga veoautohaagisega ja seadistada see koos kütteseadme käivitamisega, täita varustuse laadimisega seotud ülesandeid, aga lahutamatu osana kuulusid mõõduvõtu kavva ka lahingkannatanu käsitlemine ning meditsiinisõiduki käsitsemine ja kannatanute arvu järgi ümberseadistamine.

Võistluse tõmbenumbrina tuli maastikuvõimelise tõstukiga kiiruse peale kitsastes oludes, justkui vigursõidurajal manööverdades transportida laskemoonaalused treilerile.

Kõik ülesanded sooritati mõistagi täpsuse ja aja peale, karistuspunkte sai ohutustehniliste möödalaskmistegi eest.

Võistluse võitjaks tuli 2. jalaväebrigaadi tagalapataljoni meeskond, kuhu kuulusid vanemveebel Mait Parv ja seersant Martin Press. Teise koha saavutas õhuväe võistkond koosseisus nooremveebel Mikko Kiisa ja vanemseersant Reelika Sommermann ning kolmandaks tuli Kaitseliidu Pärnumaa malevat esindus: kapral Hendrik Ehastu ja nooremseersant Urmas Kreek.

Võistlussarjal on oma temaatiline rändkarikas: kaitseväge pikalt ja hästi teeninud legendaarselt sõjaväeveokilt Magirus pärinev rool kohase tekstiplaadiga. Rändkarika andis eelmisel aastalgi võidutsenud üksuse esindajatele uuesti üle toetuse väejuhatuse logistikapataljoni ülem.

Logistikapataljon, mis paikneb Paldiski linnakus, on kaitseväe toetuse väejuhatuse allüksus, mille põhiülesanded on osutada kaitseväe väe- ja struktuuriüksustele logistilist toetust, tagada kaitseväe logistiline erialaväljaõpe ja valmistada logistiliste ülesannetega ette sõjaaja reservüksusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles