Siinsed maanteelindid jõudsid kõige siledamate teede “missivõistlusel” tabeli etteotsa

Pärnu Postimees
Copy
Tänavu mõõdeti tasasust ligemale 150 teelõigul kõikjal Eestis.
Tänavu mõõdeti tasasust ligemale 150 teelõigul kõikjal Eestis. Foto: Teede Tehnokeskus

Eestis tänavu ehitatud kõige sildamate teede pingereas pääsesid paremate sekka 15kilomeetrine lõik Pärnu-Jaagupi–Kalli ja 4,3kilomeetrine jupp Pärnu–Tori maanteed.

Auhinnad “Tasane tee 2021” jagatakse välja Eesti suurima teedeekspertiisibüroo AS Teede Tehnokeskuse selle aasta teekvaliteedi mõõtmiste põhjal.

Kõige siledamaks tänavu ehitatud teeks osutus Viljandi–Rõngu maantee 15,1 kilomeetri pikkune Nõmme–Mustla lõik, mille rekonstrueeris OÜ Verston.

Pärnu-Jaagupi–Kalli maantee remont kilomeetritel 7,4–22,7, kus peatöövõtja oli AS YIT ja asfalteerijaks OÜ KMG, pälvis edetabelis kahksanda koha, ja Pärnu–Tori maantee uuendamise kilomeetritel 16,8–21,1 AS TREF Nordilt leiab tippkümne viimaselt realt.

Teede Tehnokeskuse projektijuhi Romet Rauna sõnutsi mõõdab ettevõte eritehnikaga Eesti uute ja rekonstrueeritud teede kvaliteeti ning määrab tasasuse rahvusvahelise metoodika järgi. “Kokku mõõdeti tänavu tasasust ligemale 150 teelõigul kõikjal Eestis,” ütles Raun.

Aasta siledamate uute teelõikude kaart.
Aasta siledamate uute teelõikude kaart. Foto: Teede Tehnokeskus

“Tänavu rajatuist kõige siledamaks osutunud Nõmme–Mustla lõigul mõõdeti tee pinnakatte tasasuse indeksiks 0,65. Arvestades teelõigu pikkust ja ühtlast taset, on see märkimisväärne tulemus,” kinnitas Raun.

Teede Tehnokeskuse projektijuht märkis, et Verstoni rajatud tee oli tänavu teistest natuke ees, aga edasi moodustus edetabel kümnenda kohani ülinappide vahede ja komakoha täpsusega.

“Siledaim tulemus saavutatakse siis, kui kogu protsess planeerimisest järelevalveni on hästi läbi mõeldud. Mõõtmistulemused näitavad, et Eesti tee-ehitajad teevad oma tööd väga stabiilselt ja on igati heal tasemel,” lausus Raun.

Eelmisel kahel aastal võitis tasaseima tee auhinna AS TREV-2 Grupp, mis tänavugi jõudis Valga–Uulu lõigu taastusremondiga edetabelisse. Suurima arvu objektidega on aga sel aastal pingereas esindatud KMG, mis rajast kümnest siledamast teest neli.

Kõige siledamad uued teed

  • Viljandi–Rõngu maantee (km 7–22,1), OÜ Verston
  • Võru–Kuigatsi–Tõrva maantee (km 49,7–57), AS TREF
  • Tartu–Jõgeva–Aravete maantee (km 18,9–32), AS Tariston
  • Tallinna–Tartu–Võru–Luhamaa maantee (km 207,7–217,6), OÜ KMG
  • Mudiste–Suure-Jaani–Vändra maantee (km 0–7,6), AS Tariston
  • Põlva–Reola maantee (km 30,5–37,1), peatöövõtja AS YIT Eesti, asfalteerija OÜ KMG
  • Tallinna–Narva maantee (km 192,5–196,1), peatöövõtja OÜ Viamer Grupp, asfalteerija OÜ KMG
  • Pärnu-Jaagupi–Kalli maantee (km 7,4–22,7), peatöövõtja AS YIT Eesti, asfalteerija OÜ KMG
  • Valga–Uulu maantee (km 10–24,7), AS TREV-2 Grupp
  • Pärnu–Tori maantee (16,8–21,1), AS TREF Nord
Andmed: AS Teede Tehnokeskus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles