Kaart ⟩ Reoveeuuring näitas omikrontüve Eesti eri paigus

Pärnu Postimees
Copy
Foto: Christian Ohde via www.imago-images.de

Tartu ülikooli juhitava reoveeuuringu sellenädalased tulemused näitavad, et reovee üldine koroonaviirusesisaldus püsib üsna stabiilne. Samal ajal ilmneb reovees esinevate viirusetüvede analüüsist, et omikrontüve leidub Eestis mitmel pool.

Terviseameti andmete kohaselt ei olnud üleeile õhtuks Pärnumaal tuvastatud ühtegi Omikroni juhtumit.

Nädalaga on vähenenud mõõduka viirusekogusega asulate arv ja juurde on tulnud harvad väga suure viirusesisaldusega proovid.

Uuringu juhi, TÜ antimikroobsete ainete tehnoloogia professori Tanel Tensoni selgitust mööda näitab Eesti keskmist olukorda kirjeldav indeks, et üldine viiruseolukord on stabiilne ja viirusevabu piirkondi endiselt ei leidu. Viirusekogus on nädalaga veidi kasvanud Harjumaal ja Kesk-Eestis. Lõuna-Eestis püsib sama seis.

Reoveeproovides leiduvate viirusetüvede analüüs näitas, et omikrontüvi on väikestes kogustes kohal mitmes asulas. „Kuna see uurimismetoodika on alles arendamisel, saame esialgu öelda, et uus viirusetüvi on välja tulnud Eesti eri paigus. Järgmise nädala analüüsid võimaldavad hinnata nende mõõtmiste täpsust ja uue viirusetüve leviku kiirust,” selgitas Tenson.

Tartu ülikooli juhitava reoveeuuringu kaart.
Tartu ülikooli juhitava reoveeuuringu kaart. Foto: Tartu ülikool

Reoveeproove kogutakse iga nädala alguses kõigis maakonnakeskustes, üle 10 000 elanikuga linnades ja vajaduse järgi väiksemates asulates. Suuremate linnade puhul kajastab proov ööpäeva jooksul puhastit läbinud vee olukorda, andes usaldusväärse pildi asula nakkustaseme kohta. Väiksematest asulatest võetud punktproovid näitavad olukorda proovivõtu ajal. Punktproovid on kergemini mõjutatavad, mistõttu neid tuleks vaadelda pigem mitme nädala võrdluses kujunenud suundumuse hindamiseks kui hetkeolukorrast lõpliku pildi saamiseks.

Uuring on terviseametile abistav tööriist, aidates jälgida puhangudünaamikat ja avastada varjatud koldeid. Uuring annab varast infot viiruse leviku kohta enne kliiniliste haigusjuhtude tuvastamist. Terviseametit teavitatakse tulemustest regulaarselt.

Proove kogudes teeb TÜ koostööd keskkonnauuringute keskuse ja vee-ettevõtetega, mis käitavad linnade reoveepuhasteid. Proove analüüsitakse TÜ tehnoloogiainstituudi laborites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles