Pea kohal ripuvad taas ohtlikud jääpurikad

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile eemaldati Pärnus maksu- ja tolliameti Õhtu põik asuva hoone katuselt ohtlikud jääpurikad.
Eile eemaldati Pärnus maksu- ja tolliameti Õhtu põik asuva hoone katuselt ohtlikud jääpurikad. Foto: Ants Liigus

Viimase nädala jooksul maha sadanud lumi on päikese mõjul majakatustel sulama hakanud ja mitmel pool Pärnus tippinud räästad täis ohtlikke jääpurikaid.

Pärnu linnavalitsuse korrakaitseteenistuse juhataja Reet Salmu sõnade järgi on nende töötajatel käsil tihe kontrollimine. „Buss käib ringi, paneme ohtlike jääpurikatega majade aadresse kirja ja jätame neile sellekohaseid teateid,“ rääkis ta. Samuti korraldatakse jalgsikontrolle.

Salmu selgituse kohaselt on inimesed üldjuhul väga mõistlikud ja kui neile probleemist teada anda, reageerivad sellele. Tema ütlust mööda tuvastati Pikk  3, 5, 7 ja 9 kortermajade katustel ohtlikud purikad ja peatselt saabusid korrakaitseteenistusele teated, et asutakse neid kõrvaldama.

Ühtegi trahvi korrakaitseteenistus tänavu majaräästas rippuva jää või lume eest teinud ei ole. „Eelmiselgi aastal trahvisime vaid üksikud majaomanikke. Eelkõige püüame inimesi ohust teavitada ja anname neile mõistliku aja selle lahendamiseks,“ rääkis Salmu.

„Ohutus on viimaste aegade õnnetustele tuginedes kõige tähtsam,“ sõnas Salmu.

Üks traagilisemaid katuselt pudenenud jääkamakaga õnnetus juhtus Pärnus 2010. aasta märtsis, kui kesklinnas Uuel tänaval tabas jäätükk 1932. aastal sündinud naist, kelle elu meedikutel päästa ei õnnestunud.

Nii varasematel aastatel kui tänavu on probleemsed tühjalt seisvad majad. Seda kõnniteedelt lume koristamisel kui jääpurikate osas. „Nende omanikud saame kindlaks teha kinnistusraamatu põhjal ja neile sellest teada anda,“ rääkis Salmu.

Tema jutu järgi on enamikel mujal elavatel majaomanikel Pärnus keegi, kes neid maju aitab korras hoida. Päris probleemseid maju on siiski linnas üksikuid. Neist üks asuvat Suure-Kuke tänaval, palju on tulnud tegelda Vee 6 asuva majaga.

Kui oma jõududega purikate eemaldamine kõrgemalt hoonelt osutub ohtlikuks või võimatuks, peaks kutsuma aegsasti appi sellega tegeleva heakorra- või kinnisvarahooldusettevõtte. Vastavate firmade kontaktid leiab Pärnu kodulehelt internetis. „Suurt järjekorda praegu pole,“ teadis Salmu rääkida.

Madalamate majade elanikud saavad purikate eemaldamisega enamasti ise hakkama.

Kõnniteedelt lume koristamise osas pole linnarahvas tänavu suurt nurisenud. Kuid võrreldes eelmise aasta lumeuputusega, on praegune lumevaip oluliselt õhem.

Vastavalt kohaliku omavalitsuse korralduse seadusele võib talveperioodil kõnniteede ja katuseräästaste hooldamata jätmisel oodata kinnistuomanikke kuni 400eurone rahatrahv. Juriidilistest isikutest omanikele võib määrata kuni 1300 eurot trahvi.

Katustelt variseva lume ja jääpurikate kohta saab teada anda Pärnu linnavalitsuse infotelefonil 15 505 ja otsese ohu korral häirekeskuse lühinumbril 112.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles