Pärnumaa kütid on tänavu tabanud ühe võsavillemi

Copy
Jahimehed on tänavusel hooajal lasknud Eestis kokku 23 hunti.
Jahimehed on tänavusel hooajal lasknud Eestis kokku 23 hunti. Foto: Valeri Štšerbatõh

Jahimehed on tänavusel hooajal lasknud Eestis kokku 23 hunti, neist ühe Pärnumaal.

Novembrist veebruari lõpuni kestva hundijahi eesmärk on ohjata võsavillemi arvukust kiskjakahjustuste vähendamiseks ja ennetamiseks. Keskkonnaameti kinnitatud esmane küttimismaht (50 isendit) on väiksem kui eelmisel aastal, kuna hundi arvukus on pisut vähenenud.

Sel aastal on keskkonnaametile teatatud ja registreeritud 109 hundirünnakut kari- ja koduloomadele. Tänavu on enim hundirünnakuid toimunud Harju, Järva, Lääne, Lääne-Viru, Rapla, Pärnu ja Viljandi maakonnas. Kui mullu murdsid kriimsilmad 933 lammast, langes tänavu huntide saagiks 306 lammast ehk kolm korda vähem. Peale selle on metsakutsud murdnud 11 veist ja viis koera.

Alates 2018. aastast korraldatakse Eestis huntide küttimist mitte enam maakonnapiiride, vaid ohjamisalade põhiselt. Selle eesmärgiks on suunata küttimissurve eelkõige kahjustus- ja loomakasvatuspiirkondadesse, säästes samal ajal loodusmaastikes elavaid ja kahjusid mittepõhjustavaid hundikarju. Nii on võimalik säilitada susi asurkonna soodne seisund ja vähemalt piirkonniti tema ökoloogiline funktsioon, hoidudes samal ajal ülemäärastest kahjudest lambakasvatusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles