Uuest aastast pääseb perearsti jutule kiiremini

Helen Clark
, Reporter
Copy
Algavast aastast on üha harvem põhjust perearsti kabineti ukse taga aega surnuks lüüa.
Algavast aastast on üha harvem põhjust perearsti kabineti ukse taga aega surnuks lüüa. Foto: Urmas Luik

Alates 1. jaanuarist hakkab toimima perearstide kõnekeskus, mis lihtsustab patsiendi suhtlust oma arstiga.

Kõnekeskuse teenus võimaldab perearstikeskustes kõnede ootejärjekorra haldamist, kõnesalvestust ja tagasihelistamist, järjekorrateateid patsientidele ning aruandeid ja seiret.  

“Esmatasandi tervishoiuteenuste eesmärk on parandada inimestele raviteenuse kättesaadavust, et patsient saaks perearsti jutule senisest kiiremini,” märkis haigekassa esmatasandi teenuste osakonna juhataja Külli Friedemann. 

Vaegkuuljatele ja kõnepuudega inimestele läheb nõuandetelefoni 1220 kasutamine senisest lihtsamaks. Algavast aastast on neil võimalik suhelda oma perearstiga reaalajas, kasutades selleks vestlusakent, mille leiab aadressilt www.1220.ee.

“Varem oli üks probleeme see, et kui kõne või kuulmispuudega inimesed perearsti infoliinil helistasid, kulus nende nõustamiseks rohkem aega. Uudne vestlusaken muudab suhtluse aga kiiremaks, lihtsamaks ja loodetavasti arusaadavamaks,” selgitas haigekassa pressiesindaja Sander Rajamäe. 

Uuest aastast laieneb e-konsultatsiooni võimalus kahe eriala, laste oftalmoloogia ning plastika- ja rekonstruktiivkirurgia suhtes. See säästab patsientide aega, sest enam ei pea alati ise eriarstile pöörduma, eriarstiga peab nõu perearst elektroonselt ja kogu ravi koordineerib peretohter. 

Samuti jõustub ravikindlustusseaduses muudatus, mille eesmärk on parandada hambaraviteenuse kättesaadavust vähemkindlustatud täiskasvanud elanikele. Töötud ja toimetulekutoetuse saajad saavad varasema 40eurose hüvitise asemel kasutada 85 eurot aastas. 

Tasuta hambaravi õigus laieneb uuest aastast neile onkoloogilistele patsientidele, kellel on diagnoositud pea- ja kaelapiirkonna pahaloomuline kasvaja ning kelle põhihaigusest tulenevalt on suurenenud hambaravi vajadus. 

Tasuta hambaravi saavad algavast aastast veel hematoloogilised patsiendid, kes oma ravi osana vajavad vereloome tüvirakkude siirdamist või antiresorptiivset ravi.

Muutub seegi, et huule-suulaelõhe, muude näo-lõualuusüsteemi kaasasündinud väärarengute ja harvikhaiguste korral tasub haigekassa ortodontilise ravi eest ka pärast patsiendi 19aastaseks saamist eeldusel, et ravivajadus ja -plaan peavad olema paika pandud varem. 

Esmatasandi teenuste uuendamiseks kulub tuleval aastal 5,71 miljonit eurot. Kokku suunatakse 2022. aastal uutesse raviteenustesse 10,36 miljonit eurot. Esmatasandi arstiabi muudatused jõustuvad 1. jaanuaril 2022.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles