Vändralased asuvad Utrial esikohta kaitsma

Pärnu Postimees
Copy
Viimati võitis Utria dessandi Pärnumaa maleva Vändra võistkond.
Viimati võitis Utria dessandi Pärnumaa maleva Vändra võistkond. Foto: Asso Puidet

Kaitseliidu Pärnumaa maleva Vändra malevkonna esindus asub homme Erna seltsi ja Kaitseliidu korraldusel Ida-Virumaal algaval traditsioonilisel talvisel patrullvõistlusel Utria dessandil 21 meeskonna seas esikohta kaitsma.

Vändra malevkonna kvartett saavutas Eestis kolme raskema sõjalis-sportlikku võistluse kuuluval Utria dessandil esikoha tunamullu. Eelmisel aastal jäeti võistlus koroonapiirangute tõttu ära ja tänavugi on viirushaigusel mõõduvõtu korraldusele mõju avaldanud. Mitu algul registreerunud võistkonda jäi oma kodumaal kehtestatud piirangute tõttu eemale, kuid neljapäeva õhtul läheb rajale siiski 21 meeskonda, neist kümme välismaalt.

Linnulennult 60 kilomeetri pikkuse raja ja 12 kontrollpunkti peavad võistkonnad läbima suuskadel ja hilinemisteta. Võistlejate kohustuslikus varustuses on peale relvade ja laskemoona kõik karmides talvetingimustes edukaks luure- ja lahingutegevuseks ning ellujäämiseks vajalik. Liikuda tuleb varjatult, ent pidevas valmisolekus, astumaks kontakti vastasega. Võistlejatel on lubatud omal valikul kasutada öövaatlusseadmeid, öösihikuid ja droonegi.

Tänavusel Utria dessandil osaleb kümme välisvõistkonda: neli Belgiast, kaks Leedust, ühe võistkonnaga on esindatud Läti, Tšehhi, Soome ja Prantsusmaa. Eesti kaitseväest panevad end proovile Kuperjanovi jalaväepataljoni, kaitseväe akadeemia ja Scoutspataljoni esindus.

Arvukaimalt osalejaid on taas Kaitseliidust. Võistkonna on välja pannud Pärnumaa maleva Vändra malevkond, Tallinna maleva Nõmme malevkond, Alutaguse maleva Narva malevkond, Harju malev, Jõgeva malev, Tallinna maleva Kalevi malevkond, Tallinna maleva Põhja kompanii ja Tallinna meredivisjon, kelle võistkond koosneb naisvõitlejaist. Võistluse kohtunikud on tavakohaselt Põhjala sinibaretid Soomest, Norrast ja Rootsist.

Tänavune Utria dessant lõpeb laupäeva hommikul Sinimägedes karmi lõpujooksuga.

Utria dessant toimus 1919. aastal 17.–19. jaanuarini, kui Eesti mereväe laevadelt paisati punaste rindejoone taha ootamatult umbes 1000 mehe suurune dessantüksus, mis koosnes peamiselt Soome vabatahtlikest major Martin Ekströmi juhtimisel. Võitlustes Utria, Laagna, Mereküla ja lõpuks Narva vabastamisel osalesid veel Narva kaitseliitlased, Eesti merevägi ja rahvavägi ning Loodearmee ohvitseridest koosnev võitlusrühm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles