Maakonna kõrgeima tunnustuse pälvivad rahvuspargi arendaja, ettevõtja ja rahvatantsuõpetaja

Pärnu Postimees
Copy
Aivar Ruukel omavalmistatud haabjaga Navesti jõel.
Aivar Ruukel omavalmistatud haabjaga Navesti jõel. Foto: Erakogu

Pärnumaa vapimärk saab tänavu juurde kolm kavaleri.

Pärnumaa omavalitsuste liidu üldkogu otsustas anda siinse kandi kõrgeima tunnustuse Soomaa piirkonna ja rahvuspargi arendajale ja eestvedajale Aivar Ruukelile, ettevõtjale ja Ehitajate tee äripargi eestvedajale Ervin Luurile ning rahvatantsuõpetajale, tantsude loojale, rahvatantsupidude eestvedajale ja mitme peo liigijuhile Kädi Pärnojale.

Aivar Ruukel on kauaaegne Soomaal turismindust arendav ettevõtja, juba mitukümmend aastat Soomaal rabades ja jõgedel matku korraldanud loodusmees ja ökoturismi eestvedaja. Tänu Ruukelile pole Soomaa piirkond jõudnud ainult Eesti, vaid ka maailma kaardile. Tema korraldatud raba- ja jõematkad on alati väga atraktiivsed ja eristuvad ülejäänutest.

Ruukel suudab alati üllatada, viies 2020. aasta sügisel näiteks külalisi kanuuga Soomaal seenele. Peale selle on ta alati valmis nii Soomaa kui kogu Pärnumaa looduse teemadel sõna võtma ja piirkonda esindama.

Vastne vapimärgi saaja on üks kolmest juhatuse liikmest Pärnumaa turismiettevõtjaid koondavas klastris, mille vajalikkusest on räägitud aastaid. Tema eestvõttel jõudis Soomaa Haabjas UNESCO inimkonna kiireloomulist kaitset vajava kultuuripärandi nimistusse. Tegemist on suure tunnustusega Eesti kultuuriruumile, ühtlasi kogu Pärnumaale, mis võimaldab meie piirkonda rahvusvaheliselt senisest palju paremini tutvustada.

Sellel pildil istub Ervin Luur skeletini paljaks võetud tootmishoones, mis nüüd on renoveeritud.
Sellel pildil istub Ervin Luur skeletini paljaks võetud tootmishoones, mis nüüd on renoveeritud. Foto: Mailiis Ollino

Ervin Luur on tegutsenud eduka ettevõtjana aastakümneid, olles tänini mitme äriettevõtte asutaja ning osanikuna maakonna ettevõtlusmaastikul aktiivne. Tema elutööks võib aga pidada AS Pärnu KEKi vedamisel loodud Ehitajate tee äriparki, mille tegevust ta nõukogu esimehena ka juhib. Kõnealune äripark pälvis 2021. aastal maakonna ettevõtlus- ja majanduskeskkonna arengusse panustamise eest Pärnumaa Karu austava tiitli.

Peale selle on Luur osalenud aastaid Pärnumaa arenduskeskuse mentoriklubis, kus ta on nõu ja jõuga olnud abiks arvukatele alustavatele ettevõtjatele. Pärnu Rotary klubi liikmena on ta aastate jooksul panustanud arvukate heategevuslike algatuste elluviimisse kodumaakonnas ja toetanud spordi- ja kultuuriüritusi.

Rahvatantsuõpetaja Kädi Pärnoja.
Rahvatantsuõpetaja Kädi Pärnoja. Foto: Henn Soodla

Kädi Pärnoja juhendab nelja rahvatantsurühma: naisrühma Vändrikud 1964. aastast, segarahvatantsurühma Hõissa 1991. aastast, segarahvatantsurühma Wendre 1997. aastast ja eakate tantsurühma Värten aastatel 1964–1984 ja 2001. aastast.

Pärnoja on aluse pannud ka Suurejõe segarühmale, õpetanud lastele ja noortele seltskonnatantsu. Ta on olnud üks maakondlike rahvatantsupidude korraldajatest. Vapimärgi kavaleri tantsurühmad on tantsinud pea kõikidel Eesti üldtantsupidudel. Üleriigilisel peol on Pärnoja olnud naisrühmade nelikujuht 1965, 1970. Maakonna tantsupeol 1975, 1980 üldjuht, 2002 pealavastaja. 1981., 1985., 2000. ja 2008. aasta tantsupeo naisrühmade liigijuht ning 2010. ja 2015. aastal maakonnapeo eakate rühmade liigijuht.

Pärnoja tantsurühmad on esindanud Eesti rahvatantsukultuuri välismaalgi. Ta on tantse loonud kõikidele oma rühmadele. Tantsu “Vändra metsas” tantsivad teisedki rahvatantsurühmad. Aastal 2011 ilmus Pärnoja autoritantsude raamat “Vändra metsas Pärnumaal“ kümne tantsu kohta.

Pärnoja on algatanud 2003. aastal Pärnumaa veteranide tantsurühmadele mõeldud „Oma tantsu päeva”.

Pärnumaa vapimärke on välja antud 1993. aastast. Koos vastsete vapimärgi saajatega on selle tunnustuse pälvinud 128 inimest. Mullu hinnati aumärgiga nelja siit kandi inimest.

Vapimärgid antakse üle 23. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles