Kultuuri- ja spordipreemiatele pretendeerib kaheksa pärnumaalast

Pärnu Postimees
Copy
Kultuuri- ja spordipreemiate laureaadid selguvad veebruaris.
Kultuuri- ja spordipreemiate laureaadid selguvad veebruaris. Foto: Mihkel Maripuu

Kultuuriministeeriumi tänavustele kultuuripreemiatele esitati tähtajaks 67 ja spordipreemiatele 43 kandidaati, kelle seas on kaheksa pärnumaalastki.

Kolmele kultuuripreemiale pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest esitati 34 kandidaati. Nende seas on filmilavastaja Mark Soosaar.

Kultuuri elutööpreemia antakse kolmele isikule ja selle suurus on 64 000 eurot inimese kohta.

Kultuuri aastapreemia kandidaate on 33, teiste hulgas mullu avalikkuseni jõudnud väljapaistvate tööde eest Endla lavastuste “Põrgupõhja uus Wanapagan” ja “Arktilised mängud” lava- ja kostüümikunstnik Arthur Arula.

Viis preemiat suurusega 9600 eurot antakse eelmisel kalendriaastal avalikkuseni jõudnud väljapaistvate tööde eest.

Riiklike kultuuripreemiate määramise otsustab valitsus komisjoni ettepaneku alusel. Kultuuripreemiate komisjoni kuuluvad kultuuriminister Tiit Terik, Maria Arusoo, Luule Epner, Tõnis Kahu, Katrin Koov, Tiina Lokk-Tramberg, Toomas Luhats, Iris Oja, Peeter Pere, Johanna Ross, Jaanus Samma, Triin Soone ja Triinu Tamm.

Kahele elutöö spordipreemiale esitati 18 ja kuuele aastapreemiale 25 kandidaati.

Elutööpreemiale püüdlejate nimekirjas on kunagine võrkpallur, võrkpallitreener ja ala edendaja Helju Sutt ning omaaegne jalgrattur, jalgrattatreener ja ala edendaja Ants Jeret.

Spordipreemia elutöö eest määratakse isikutele, kelle aastatepikkune panus Eesti sporti on pälvinud avalikkuse kõrge hinnangu ja kelle elutöö on olnud eeskujuks noorele põlvkonnale. Mõlema elutööpreemia suurus on 64 000 eurot.

Spordi aastapreemiaid antakse välja kuus. Tunnustuse määramisel arvestatakse sportlikke tulemusi, edukat treeneritööd, tulemuslikkust sporditöö korraldamisel ja panust spordi propageerimisse, spordipedagoogikasse või -teadusesse. Iga aastapreemia suurus on 9600 eurot, kollektiivi puhul jaotatakse rahasumma kollektiivi liikmete vahel võrdselt.

Pärnumaalastest on aastapreemia kandidaadid 2021. aasta tulemuste eest Läti võrkpallikoondise EMile ja seal 16 parema sekka viinud treener Avo Keel, Tokyo olümpiamängudel rannavõrkpallis hõbemedali teeninud Venemaa koondise treener Rivo Vesik, jeti rajasõidus MMi etapi ja MMi pronksmedali võitnud Jasmiin Üpraus ning motokrossis Quad-klassis Euroopa meistriks tulnud Kevin Saar.

Riiklike spordipreemiate laureaadid kinnitab komisjoni ettepanekul valitsus. Spordipreemiate komisjoni kuuluvad Tiit Terik, Siim Sukles, Tarmo Volt, Toomas Tõnise, Gunnar Kraft, Kaili Kukumägi ja Maarja Värv.

“Preemiatele esitatud paistavad vaieldamatult silma aastatepikkuse valdkondliku elutööga, eeskujuga uutele põlvkondadele või möödunud aastal loodu ja saavutatuga. Tänan südamest kõiki, kes tõid esile Eesti kultuuri ja sporti märkimisväärselt panustanud inimesi! Komisjonini jõudis palju väärikaid kandidaate,” rääkis kultuuriminister.

Laureaadid selguvad veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles