Paljud omavalitsused soetavad biojäätmete kogujaid

Pärnu Postimees
Copy
Biojäätmete konteinerite ja kompostrite jagamise kord on väljatöötamisel.
Biojäätmete konteinerite ja kompostrite jagamise kord on väljatöötamisel. Foto: Urmas Luik

Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) toetab 31 kohaliku omavalitsuse biojäätmete kompostrite ja konteinerite ostu pea 1,5 miljoni euroga. Sellest ligemale 88 000 euro eest jõuab mahuteid kahte Pärnumaa omavalitsusse – Pärnu linna ja Põhja-Pärnumaa valda.

KIK toetab biojäätmete kompostrite ja konteinerite ostu 1,475 miljoni euroga, mille eest soetatakse kokku 7864 kompostrit ja 3728 konteinerit.

Pärnu linn saab neist vastavalt 380 ja 20, ühtekokku 70 933 euro väärtuses. Põhja-Pärnumaale jõuab 60 kompostrit ja 120 konteinerit, mille maksumus kokku on 16 772 eurot.

Pärnu abilinnapea Irina Talviste sõnutsi on KIKi tugi biojäätmete mahutite soetamisel omavalitsustele oluliseks abiks keskkonnateadlike ja -säästlike tegevustega edasiliikumisel. “Pärnu on roheline linn ja meile on väga tähtis, et saaksime pakkuda oma elanikele häid võimalusi jäätmete liigiti kogumiseks,” selgitas Talviste ja täpsustas, et kord, mille alusel konteinerid ja kompostrid elanikele välja jagatakse, on väljatöötamisel.

KIKi jäätmetoetustega tegeleva projektikoordinaatori Eduard Sizovi teatel moodustavad biojäätmed ligikaudu kolmandiku segaolmejäätmetest, kuna neid pole seni olnud mugav tekkekohal liigiti koguda. Nii satuvadki biojäätmed segaolmesse ja muudavad teiste jäätmete taaskasutuse raskeks, vahel lausa võimatuks.

“2023. aasta lõpuks peab olema kõikjal Eestis võimalus biojäätmeid tekkekohal ära anda või siis alternatiivina kompostida. Riik tuli omavalitsustele appi, et võimaldada osta oma piirkonna elanikele kodude juurde paigaldatavad konteinerid ja kompostrid,” ütles Sizov. Ta lisas, et pärast rahastusotsuse saamist korraldavad omavalitsused hanked konteinerite ja kompostrite soetamiseks ning jagavad need elanikele välja hiljemalt tuleval aastal. 

Kodukompostriks loetakse kodumajapidamises tekkinud biojäätmete tekkekohas mikro- ja makroorganismide kaasabil aeroobseks lagundamiseks ette nähtud kuni 420-liitrist kompostrit, kuhu on takistatud lindude ja loomade juurdepääs.

Biojäätmete konteiner on kuni 140-liitrine kogumismahuti.

Toetuse andmisel ei piiritletud piirkondade ja majapidamiste suurust, kellele konteinerid või kompostrid on mõeldud. Kui omavalitsus annab kompostri või konteineri elanikele tasuta, jääb see kohaliku omavalitsuse omandisse. Kui elanik peab selle eest tasuma omaosaluse summa, saab ta inventari omanikuks.

Kompostrite ja konteinerite kasutamise kohustus on kolm aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles