Pea kohal ripuvad ohtlikud jääpurikad

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katusepuhastajatel praeguste ilmadega tööd jätkub.
Katusepuhastajatel praeguste ilmadega tööd jätkub. Foto: Ants Liigus

Viimase nädala jooksul maha sadanud lumi on päikese mõjul majakatustel sulama hakanud ja mitmel pool Pärnus tippinud räästad täis ohtlikke jääpurikaid.

Pärnu linnavalitsuse korrakaitseteenistuse juhataja Reet Salmu sõnade järgi on nende töötajatel käsil tihe kontrollimine. “Buss sõidab ringi, paneme ohtlike jääpurikatega majade aadresse kirja ja jätame neile sellekohaseid teateid,” rääkis ta. Samuti korraldatakse jalgsireide.

Salmu selgituse kohaselt on inimesed üldjuhul väga mõistlikud ja kui neile probleemist teada anda, reageerivad sellele. Tema ütlust mööda tuvastati Pikk 3, 5, 7 ja 9 katusel ohtlikud purikad ja peagi tulid korrakaitseteenistusele teated, et neid asutakse kõrvaldama.

Ühtegi trahvi teenistus tänavu räästas rippuva jää või lume eest teinud ei ole. „Eelmiselgi aastal trahvisime vaid mõnda majaomanikku. Eelkõige püüame inimesi ohust teavitada ja anname neile mõistliku aja selle kõrvaldamiseks,” kinnitas Salmu. “Ohutus on viimaste aegade õnnetustele tuginedes kõige tähtsam.”

Üks traagilisemaid katuselt pudenenud jääkamakaga õnnetusi juhtus Pärnus 2010. aasta märtsis, kui kesklinnas Uuel tänaval tabas jäätükk 1932. aastal sündinud naist, kelle elu meedikutel päästa ei õnnestunud.

Tänavugi teevad muret tühjalt seisvad majad. Seda nii kõnniteedelt lume rookimata jätmise kui jääpurikate pärast. “Nende hoonete omanikud saame kindlaks teha kinnistusraamatu põhjal ja neile sellest teada anda,” ütles Salmu. Tema jutu järgi on enamikul mujal elavatel majaomanikel Pärnus keegi, kes neid hooneid aitab korras hoida. Päris probleemseid elamuid leidub linnas väga vähe, neist üks asuvat Suur-Kuke tänaval, palju on tulnud tegelda Vee 6ga.

Kui oma jõududega purikate eemaldamine kõrgemalt hoonelt osutub ohtlikuks või võimatuks, peaks kutsuma aegsasti appi sellega tegeleva heakorra- või kinnisvarahooldusettevõtte. Vastavate firmade andmed leiab Pärnu kodulehelt internetis. “Suurt järjekorda praegu pole,” teadis Salmu.

Madalamate majade elanikud saavad purikate eemaldamisega enamasti ise hakkama.

Kõnniteedelt lume koristamata jätmise üle pole linnarahvas tänavu suurt nurisenud. Kuid võrreldes eelmise aasta lumeuputusega, on praegune lumevaip märksa õhem.

Vastavalt kohaliku omavalitsuse korralduse seadusele võib talveperioodil kõnniteede ja katuseräästaste hooldamata jätmisel oodata kinnistuomanikke kuni 400eurone trahv. Juriidilistest isikutest omanikele saab määrata kuni 1300 eurot trahvi.

Katustelt variseva lume ja jääpurikate kohta saab teada anda Pärnu linnavalitsuse infotelefonil 15 505 ja otsese ohu korral häirekeskuse lühinumbril 112.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles