Exceli tabel pisaraid ei usu: Saarde vald suleb kaks sauna (1)

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Tihemetsa sauna ähvardab rohkem kui poole sajandi tegutsemise järel sulgemine.
Tihemetsa sauna ähvardab rohkem kui poole sajandi tegutsemise järel sulgemine. Foto: Urmas Luik

Kui Saarde valla planeeritava eelarve põhitulemi suurendamiseks 180 000 euro võrra käidi volikogu eelarve- ja majanduskomisjonis ühe kärpekohana välja Tihemetsa ja Kilingi-Nõmme sauna sulgemise idee ning pesemisvõimaluse kolimine spordikeskustesse, ajas see kohaliku kogukonna sumisema kui herilasepesa.

Sotsiaalmeedias kohalikes gruppides avaldatud volikogu komisjoni koosoleku protokolli postituse juurde tekkis ööpäevaga üle saja kommentaari ja mõne päeva jooksul keris arvamuste hulk juba 300 ligi. Niisugust kirgede tormi näeb kohalikku elu puudutavates küsimustes haruharva.

Ligemale 70 aastat tegutsenud Kilingi-Nõmme linnasauna ja Eesti kunagise tuntud saunaentusiasti Valdur Tammingu paarkümmend aastat tagasi koos Vello Läänega avaldatud raamatus “Hüva leili! Saun läbi aegade” Eesti parimate sekka nimetatud ja pool sajandit avatud olnud Tihemetsa sauna sulgemise mõte pole kohalike seas kuigi populaarne.

Tihemetsa sauna iganädalase väisaja sõnutsi teeb kohaliku sauna sulgemisidee nukraks. “Saun ei ole vaid koht, kus käiakse laval, pärast seda duši all ja minnakse koju. Saun on omamoodi kogukonnakeskus, kus oma kandi inimestega kokku saadakse,” arutles ta. “Mõnele inimesele on see võib-olla ainus koht, kus nädalas korra kodust väljas käia ja teiste inimestega kokku saada. Samas, kui vallal on vaja raha kokku hoida, on see üsna arusaadav valik.”

“Minu jaoks on Kilingi-Nõmme saun olnud väga oluline koht ja selle sulgemine on väga jõhker lähenemine,” arvas Saarde vallakeskuse linnasaunas juba aastaid leili visanud külastaja. “Väide, et Kilingi-Nõmme spordikeskuses on dušš ja elektrikeris, on õige ja pesta seal tõesti saab, aga see pole saun. Ma ei usu, et Kilingi-Nõmme sauna aastane eelarve valla käpuli surub.”

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles